23948sdkhjf

Släpper IBD-verktyg för barn

Lanserar verktyg för distansmonitorering av inflammationen, som ofta är mer aggressiv hos barn.

Telia Homecares app IBD Home, för distansmonitorering av inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, blir nu tillgänglig för barn från fyra års ålder och uppåt. Den används redan idag av vuxna.

Med hjälp av Telias app kan man ta ett prov för att mäta f-kalprotektin – en biomarkör för inflammation – hemma eller där man befinner sig. Provsvaret blir sedan omedelbart tillgängligt både för patient och vårdpersonal, i detta fall på barnkliniken. I appen kan man även rapportera vilka symptom man har, vilket skapar möjligheter för att förebygga skov.

– IBD hos barn och ungdomar anses vara en aggressivare form av sjukdomen med mer utbredd tarminflammation och ett mer aktivt sjukdomsförlopp. Att insjukna i en kronisk tarmsjukdom under barndomen påverkar livskvaliteten för de drabbade familjerna men kan också ha en långtgående inverkan på patienternas framtida möjligheter att genomföra studier, påbörja en yrkeskarriär och bilda familj. Det känns därför mycket betydelsefullt att få möjlighet att göra livet enklare för alla dessa patienter, säger Nina Bake, Chef Digital Health, Division X Telia Company.

– Digitala lösningar, som IBD Home, kan förhoppningsvis också öka patienternas delaktighet i vården av den egna tarmsjukdomen. För oss i vården kan digitala hjälpmedel förmodligen hjälpa oss att tidigare identifiera de barn och ungdomar som har en aktiv tarminflammation och behöver förbättrad behandling. Med digitala kommunikationslösningar kan barn och ungdomar med IBD göras mer delaktiga i vården och vi inom vården kan bättre fördela våra resurser till de barn och familjer som behöver dem mest, säger Petter Malmborg, barnläkare och överläkare från Sachsska barn- och ungdomssjukhusets enhet för pediatrisk gastroenterologi och nutrition.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078