23948sdkhjf

Östergötland bäst på web-KBT

”KBT på nätet integrerats enkelt i det ordinarie arbetet.”

Allt fler patienter får behandling i kognitiv beteendeterapi via nätet. Och flest av alla behandlas i Region Östergötland, där 3 500 person ingått i den nationella stöd- och behandlingsplattformen sedan införandet i regionen 2016. 

– Det är jätteroligt. Det här har varit en långsiktig satsning som nu ger effekt, säger Sanja Halenius, psykoterapeut och processledare för KBT på nätet i Region Östergötland, i ett pressmeddelande. 

Under årets första halvår fick 748 patienter KBT på nätet i Östergötland, att jämföra med 560 för samma period förra året. 

– Att vi kan erbjuda KBT på nätet ökar tillgängligheten och ger patienterna större flexibilitet. Överlag är patienterna väldigt nöjda med den här behandlingen och vi ser att effekten motsvarar den som uppnås med traditionell KBT-behandling, säger Sanja Halenius. 

Man har en rad olika program att erbjuda, mot ångest, oro, depression, stress och sömnbesvär. Senast tillkom en behandling för unga mellan 12 och 18 år som har ångest eller oro. 

– Det finns ännu mer potential. En anledning till att det fungerar så bra här är att nya behandlarare utbildas kontinuerligt och att vi utvecklar både de program som finns och nya. 

Det har varit lyckat att samverka med andra regioner och att vidareutbilda de som redan jobbar som KBT-behandlare i nätbehandlingen. 

–Det har gjort att KBT på nätet enkelt integrerats i det ordinarie arbetet, säger Sanja Halenius. 

– Med KBT-behandling på nätet sänker vi trösklarna och ökar tillgängligheten till behandling. Jag är glad att vi successivt kunnat bygga ut verksamheten så att vi nu behandlar flest i landet. Att vi kan erbjuda detta till regionens unga känns extra värdefullt, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095