23948sdkhjf

Icellate till marknaden

Analyserar blodprover för att ge skräddarsydda cancerbehandlingar.

Igår torsdag lanserade Stockholmsbaserade Icellate Medical en analysmetod som är tänkt att användas för att förbättra behandlingen av cancerpatienter. Metoden går ut på att tumörceller och deras DNA analyseras för att kartlägga vilka genförändringar som de bär på. Denna information ska sedan användas för att skräddarsy en behandling för varje patient.

En fördel som företaget lyfter fram jämfört med många andra metoder är att Icellates analys endast kräver ett blodprov och ingen biopsi.

– I dag fokuserar vården mest på i vilket organ som cancer har uppstått i en patient. Vår teknik tittar på grundorsaken – själva spridningsmekanismen hos cancer, säger Icellates vd, Pelle Redare.

– Historiskt sett används cellgifter som slår brett, men som även skadar friska celler och får patienter att tappa hår och må dåligt. I dag finns det moderna behandlingsmetoder som ofta är mer effektiva och skonsamma för patienterna, men för att säkerställa bra resultat krävs att läkarna först får detaljerad information om deras cancer. Och den kan vi nu ta fram i vårt laboratorium.

Företaget har i dagsläget kapacitet att analysera ett hundratal prover varje vecka och svar garanteras inom tre veckor. Tjänsten finansieras inte av skattemedel ännu men patienter som är intresserade kan använda sig av metoden om de får klartecken från sin behandlande läkare.

Genom att skräddarsy behandlingar för patienterna ökar sannolikheten för att de fungerar och företaget menar att deras metod har potential att både minska lidandet för dem som har cancer och spara pengar för landstingen.

Icellates metod har utvecklats under drygt 20 års tid och grundas på forskning vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Inom ett halvår kommer företaget lansera ytterligare två tjänster – en där privatpersoner kan se om de bär på en genetiskt högre risk för cancer och en annan där man genom analys av ett blodprov kan upptäcka cancer innan de första symptomen uppkommer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11