23948sdkhjf

I huvudet på en normalstörd

Pär Johansson är initiativtagare till och ledare för Glada Hudik-teatern. En teater där utvecklingsstörda och normalstörda agerar tillsammans på scenen. På Fokus Hjälpmedel berättar han om sin passion och drivkraft att få människor att växa.

Trots massivt motstånd från omgivningen startade Pär Johansson 1996 Glada Hudik-teatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Resan har kantats av en mängd mentala omställningar - hos grundaren, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen.

Förutom utsålda Sverige-turnéer med "Elvis" och "Trollkarlen från Oz" innehåller Glada Hudik-teaterns resa bland annat framträdanden i New York, långfilmen "Hur många lingon finns det i världen?" och den folkkära reklamfilmskaraktären ICA-Jerry.

Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare och visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. Hans devis är: det är bättre att vara riktigt bra på en sak än halvdålig på tio. Oavsett om talangen är att stapla konservburkar eller att sjunga som en fågel. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger ytterligare växtkraft.

Att hjälpa människor att utvecklas är det mest spännande av alla arbeten, menar han. Det må gälla vem som helst och var som helst, människor med funktionshinder likväl som multinationella företag.

Under Fokus Hjälpmedel på Stockholmsmässan 22-23 oktober berättar Pär i sin föreläsning om vad som kan ske om man tänjer på gränserna, trotsar fördomar, tror på människor och ger dem en chans att utvecklas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14