23948sdkhjf

Medtech-patent ökar mest

Efter tio års nedgång ökar antalet internationella patentansökningar inom life science. Medtech står för den största ökningen.

Under den senaste mätbara tioårsperioden har antalet internationella patentansökningar (PCT-ansökningar) inom life science från Sverige haft en genomsnittlig tillväxt på -7 procent. Det är nio procentenheter lägre än den globala nivån. Mellan åren 2014 och 2015 skedde en viss ökning och för det senaste mätbara helåret – 2016 – uppnår antalet patentansökningar den globala nivån: tio procent jämfört med året innan. Det framgår av en ny sammanställning från Patent- och registreringsverket, PRV.

Den största delen av ansökningarna inom både life science och läkemedel kommer från läkemedelsföretaget Astrazeneca.

- I Sverige har vi några få storföretag som står för en majoritet av ansökningarna. Men mycket forskning bedrivs också vid universitet, utan kommersiella syften och på mindre företag som inte har samma resurser. Här finns stor potential, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, i ett pressmeddelande.

Biotech svagast

Inom life science har antalet internationella patentansökningar ökat mest i medtechbranschen år 2016 jämfört med 2015, nämligen med 31 procent. Motsvarande siffra år 2015 var 11 procent. Inom läkemedel var ökningen sju procent jämfört med 12 året innan men inom bioteknik minskade antalet ansökningar med 13 procent jämfört med en 12-procentig ökning år 2015.

Andelen internationella patent från Sverige ligger på under två procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078