23948sdkhjf

Svenskt bolag bygger Mongoliets e-hälsa

Har tidigare arbetat med Doktor24 och Frisq.

Svenska it-företaget Chorus med fokus på e-hälsa får det prestigefyllda uppdraget att utföra första steget i arbetet med att ta fram en informationsutbytestjänst för e-hälsa i Mongoliet. I Sverige har Chorus bland annat tagit fram plattformarna Doktor24 och Frisq care, samt medverkat i att bygga den svenska nationella infrastrukturen i sjukvården.

Arbetet kommer att göras tillsammans med en lokal partner. Mongoliet är ett av världens mest glesbefolkade länder med tre miljoner innevånare på en yta av 1,5 miljoner kvadratkilometer. En tredjedel av befolkningen är dessutom nomader vilket ställer särskilt stora krav på sjukvården. Men mobiltäckningen i landet är god liksom det utbredda användandet av smartphones. Därför är en plattform och appar för e-hälsa en stor möjlighet att på ett snabbt sätt förbättra hälsotillståndet i ett land där exempelvis hepatit och hjärt- kärlsjukdomar är mycket utbredda.

– Förutom att det är inspirerande att vara med och bygga upp Mongoliets e-hälsa, som kommer att ha stor betydelse för miljontals människor, så är uppdraget också en positiv bekräftelse av vårt arbete med e-hälsa vilket vi naturligtvis är ödmjuka inför. Visst finns det utmaningar med skillnader i kultur och erfarenheter men framför allt finns ett genuint gemensamt intresse av att få detta att fungera och i ett slag skapa förutsättningarna som kan förbättra hälsoläget för befolkningen, säger Chorus vd Dan Lind i ettpressmeddelande.

Det förslag som Chorus lagt fram bygger på den nya standarden för journalhantering inom e-hälsa, FHIR, Fast healthcare interoperability resources. Det har varit ett krav att det används en öppen, effektiv och skalbar standard, och där har också Chorus en stor erfarenhet. I slutändan ska patienterna kunna få hjälp via både video och chattfunktioner och vara uppkopplade mot läkare, apotek och journalsystem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096