23948sdkhjf

De ska sköta rehabiliteringen via 1177

Forskningsprojektet riktar sig till strokepatienter.

Projektet heter Mot ett aktivare liv – enklare och jämlikare tillgång till rehabilitering genom integrerat webbprogram, och har tilldelats 4,5 miljoner av Familjen Kamprads stiftelsen.  


– Det är ett unikt projekt som i ett första steg riktar sig till personer som drabbats av stroke, säger Maria Larsson-Lund, professor i arbetsterapi, i ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet. 

Målet för projektet är att strokepatienter efter det akuta skedet ska kunna använda ett webbprogram via 1177.  

– Rehabiliteringen i det akuta skedet är väl utbyggd. Men när patienten varit hemma ett tag kan man se att det är svårare att få tillgång till rehabilitering som ger stöd att förändra vardagen så att den fungerar för den enskilde, säger Maria Larsson-Lund. 

Det är viktigt att hitta strategier att hålla igång i vardagen, så att man kan fortsätta sitt aktiva liv, även efter en händelse som en stroke. I ett senare skede ska forskningen även ta in personer med olika typer av neurologiska sjukdomar. De kommer att ha tillgång till filmade instruktioner och få utföra uppgifter via webbplatsen. Arbetsterapeuter kommer också att ge stöd under rehabiliteringen. 

Projektet genomförs i samverkan med Lunds universitet och kompetenscentrum för rehabilitering och rehabiliteringsmedicin vid Sunderby sjukhus i Luleå. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063