23948sdkhjf

Upphandlingen äntligen klar

Sveriges regioner har gjort klart med sitt nya ambulansflygplan.

Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg har genomfört en upphandling av en ny, nationella ambulansflygflotta, med målet att få sex flygplan levererade under 2021. I avtalet ingår också en option på upp till fyra ytterligare plan. 

Den vinnande leverantören blev schweiziska Pilatus aircraft, som kan erbjuda sitt jetplan PC-24, med en speciellt anpassad inredning för medicinska transporter. I flygplanet finns plats för tre liggande patienter, med anpassning för IVA-, kuvös, och Ecmotransporter. Det går också att anpassa inredningen för organtransporter, eller upp till sju sittplatser för personal. 

– Genom att samverka nationellt kan vi minska miljöpåverkan, sänka kostnaderna och öka patientsäkerheten. Samtidigt kan vi, med landets samtliga regioner som medlemmar, erbjuda trygga och stimulerande arbetsförhållanden för flygande sjukvårdspersonal, säger Annika Tännström, förbundsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. 

Genom samarbetet har man nu säkerställt att regionerna får sina olika behov av flygambulanstransporter tillgodosedda. 

– Genom att vi har tecknat kontrakt med Pilatus så har Svenskt ambulansflyg passerat en viktig milstolpe på vägen mot ett nationellt ambulansflyg med driftstart 2021. Vi ser fram emot ett nära och bra samarbete med Pilatus, säger förbundsdirektör Andreas Eriksson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078