23948sdkhjf

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

Borttappade vaccinationskort och osäkerhet om vilka vaccin man fått kan i framtiden vara ett minne blott. Nu får E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att titta på om det är möjligt att enkelt samla den enskildes vaccinationsuppgifter digitalt.

Hittills har det varit den enskildes eget ansvar att hålla reda på vilka vaccinationer man har fått genom olika vaccinationskort i pappersformat. Men nu kan det bli ändring på detta då de två mindigheterna får i uppdrag att titta närmare på om uppgifterna kan digitaliseras.

I uppdraget ingår att bland annat att:

  • Ta reda på om det behövs information om vilka vaccinationer var och en har tagit samt utreda förutsättningarna för att på ett samlat, digitalt, säkert och kostnadseffektivt sätt göra uppgifterna tillgängliga.

  • Analysera behov av och utreda försättningar för bland andra förskrivare och smittskyddsläkare att få tillgång till information om enskildas vaccinationer.

  • Analysera register och informationssystem med vaccinationsinformation.

  • Kartlägga informationssystemen hos offentliga och privata aktörer som bedriver vaccination.

  • Analysera och redovisa vilka typer av vaccinationer som skulle kunna ingå i en digital samling av uppgifter, samt vilka förutsättningar som finns för att utöka antalet vaccinationer.

Uppdraget görs i samverkan med berörda myndigheter, Sveriges Kommuner och Landsting, Inera och Smittskyddsläkarföreningen. Synpunkter ska hämtas in från bland annat privata vaccinationscentraler. Arbetet samordnas av E-hälsomyndigheten och ska redovisas till Socialdepartementet sedan 15 juni 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093