23948sdkhjf

Positiv studie för Bactiguard

En fallstudie genomförd på Centralsjukhuset i Karlstad visar att långtidsanvändning av urinvägskatetrar med bolagets ytskikt minskar kateterrelaterade urinvägsinfektioner.

– Långtidsanvändning av urinvägskatetrar är ofta förknippat med återkommande urinvägsinfektioner, som avsevärt försämrar patientens välmående och livskvalitet. Denna studie bekräftar att katetrar med Bactiguards ytskikt reducerar risken för infektioner vid långtidsanvändning och ger stora hälsovinster för permanent kateteriserade patienter, säger Jonas Östregård på Bactiguard.

Syftet med studien var att undersöka effekten av att använda urinvägskatetrar med Bactiguards ytskikt på en patient med permanent suprapubisk kateter. Trots att ett flertal infektionsförebyggande åtgärder tidigare genomförts led patienten under flera år av återkommande kateterrelaterade urinvägsinfektioner, som krävde ständiga antibiotikabehandlingar och sjukvård. En månad efter att patienten bytt till BIP Foley-katetern med Bactiguards ytskikt försvann symtomen på urinvägsinfektion. Patienten förblev sedan symtomfri under de följande 2,5 åren som studien pågick och behövde inga antibiotikabehandlingar.

Patienten upplevde dessutom mindre obehag vid kateterbyten med BIP Foley-katetern, jämfört med de katetrar som tidigare använts.

Studien är publicerad i Therapeutic Advances in Urology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125