23948sdkhjf

Läser av ditt blod och din svett

Forskare på KTH har utvecklat en mångfacetterad mätteknik som klarar av att upptäcka en rad tillstånd i människokroppen. Från njursvikt till vätskebrist. Bland de framtida applikationerna finns så väl träningsappar och klockor som verktyg som kan övervaka hälsan.

– Ett av de områden där tekniken kommer till användning är för att övervaka kroppens vätskebalans, i form av elektrolytbalans, så att människor inte drabbas av uttorkning. Genom att hålla koll på den svett människokroppen utsöndrar kan användaren i god tid före problem uppstår få ett besked om uttorkning, så att vederbörande kan avbryta träningen eller dricka vätskeersättning. Teknikens syfte är att kunna anpassa träningen efter din individuella kropps förutsättningar och värden, enligt Gaston Crespo, universitetslektor på avdelningen för tillämpad fysikalisk kemi vid KTH.

Tekniken, en form av bärbara elektrokemiska sensorer, kan både vävas in i kläder eller användas fristående i direktkontakt med huden via till exempel ett armband. När det gäller kroppsvätskor som kollas så är det svett och blod. Sensorerna ingår endera i en lapp som fästs på huden eller som mikronålar. Detta beroende av applikation.

När det kommer till träning och sport är det inte bara vätskebalansen som kan mätas utan även nivåerna av mjölksyra kan mätas kontinuerligt.

– Båda teknikplattformarna kan användas vid medicinska sammanhang hemmavid eller sportutövande, men också som ett verktyg på sjukhus och läkarmottagningar, förklarar Gaston Crespos.

Läs mer om: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079