23948sdkhjf

Träffpunkt i norr

Med långa avstånd blir behovet av ett samlande forum ännu större. Under två dagarsmötet Fokus Hjälpmedel möttes förskrivare, hjälpmedelskonsulenter och leverantörer för fortbildning och nya perspektiv.

I Luleå bjöd Swedishmedtech och Region Norrbotten in till hjälpmedelsmöte på Luleå energi arena. En mässa på två dagar där förskrivare och hjälpmedelskonsulenter och andra som på något sätt arbetar med hjälpmedel bjöds in för fortbildning, diskussion och motivation.

Norrbotten är landets största län och upptar nära en fjärdedel av Sveriges totala landareal. Att samla de ledande hjälpmedelsleverantörerna under ett tak och även erbjuda föreläsningar och workshops inom relevanta ämnen fyller en extra funktion i ett så stort län. Något som arrangörerna Lena Nordgren Hansson och Inger Karkiainen, hjälpmedelskonsulenter i Region Norrbotten, poängterar.

– Vi är ett stort län med stora avstånd vilket gör att förskrivarna inte i så stor utsträckning har möjlighet att resa i landet för att besöka mässor och ta del av intressanta föreläsningar.

Leverantörsutställningen är en viktig del av det fortbildande momentet. Här erbjuds besökarna att testa, lära sig mer om befintliga hjälpmedel och bli presenterade för nya. Och även för leverantörerna är detta ett viktigt tillfälle att få feedback från de som arbetar med produkterna.

– När vi gått runt bland montrarna har vi fått se en massa bra grejer som vi inte kände till tidigare. Vi har även fått repetera lite av sådant som man ska kunna men kanske glömt bort eller faktiskt gjort fel, berättar en långväga besökare från Gällivare.

Föreläsningarna har berört ämnen som bemötande av människor med demenssjukdom, hur man kan använda bildstöd i vårdmötet när språket inte räcker till och en föreläsning ägnades åt ett se förflyttningsteknik ur ett nytt perspektiv. Dessutom drog föreläsaren och tidigare skidproffset Thomas Fogdö storpublik när han gav sin syn på fördomar, både sina egna och andras.

Nästa gång Fokus Hjälpmedel bjuder in är i Stockholm på Stockholmsmässan 22-23 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11