23948sdkhjf

200 miljoner till kvalitetsregister

Regeringen och SKL har bestämt att fortsätta utveckla nationella kvalitetsregister. Totalt satsas 200 miljoner för 2019.

Regeringen och SKL har kommit överens om en fortsatt utveckling av nationella kvalitetsregister för 2019. Överenskommelsen omfattar totalt 200 miljoner kronor, varav regionerna bidrar med 100 miljoner kronor och staten med 100 miljoner kronor.

– Överenskommelsen ger förutsättningar för oss att gemensamt fortsätta utveckla kvalitetsregister. Genom kvalitetsregistren följer vi olika patientgrupper och behandlingar över tid, för att kvalitetssäkra vården och bidra till forskningen, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL i en kommentar.

Kvalitetsregister fyller en central funktion i ett modernt hälso- och sjukvårdssystem. Det finns i dagsläget drygt hundra kvalitetsregister som får nationellt stöd. De täcker flera olika områden såsom cancer, lungsjukdomar, psykiatri, tandvård och demens. Gemensamt för alla register är att de är individbaserade och innehåller diagnos, insatta åtgärder och resultat för patienten eller brukaren. Information från registren kan användas för att se resultat och följa utvecklingen i den egna verksamheten och gör det möjligt att följa upp hur enskilda regioner, sjukhus eller kliniker bedriver sin vård. På så sätt får också verksamheterna en löpande återkoppling av sina egna resultat och kan se hur det går för deras patienter och brukare.

Nationella kvalitetsregister ska enligt överenskommelsen användas i förbättringsarbete i vårdens och omsorgens verksamheter samt som kunskapskälla för klinisk forskning, inklusive samarbete med life science-sektorn.

SKL ska lämna en verksamhetsrapport till Socialdepartementet senast den 31 mars 2020. I verksamhetsrapporten ska SKL redogöra för den verksamhet som bedrivits under 2019 med stöd av bidraget till nationella kvalitetsregister.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064