23948sdkhjf

Drönare ska serva Ghanas sjukvård

Zipline bygger nytt drönarnätverk för on demand-försörjning på Ghanas landsbygd.

Det är UPS Foundation, Gavi the vaccine alliance, Gates foundation och Pfizer som stödjer ett partnerskap mellan det amerikanska drönarbolaget Zipline och Ghana. Zipline har tidigare gjort ett uppmärksammat drönarprojekt i Rwanda, och även denna gång rör det ett lands sjukvård.  

Den nya drönarlogistiken som man skapar för Ghanas sjukvårdssystem, kommer att använda drönare för att göra beställnings- och nödleveranser av 148 prioriterade produkter som vacciner, blodprodukter och viktiga mediciner. Verksamheten kommer att vara öppen året runt, dygnet runt från fyra distributionscentraler, som var och en förfogar över 30 drönare. Mottagare är 2 000 kliniker och vårdcentraler för tolv av landets trettio miljoner invånare. 

Ziplinedrönarna blir nu alltså en integrerad del av Ghanas försörjningskedja i hälsovården och kommer inte minst att avvärja att vaccin tar slut i de mest avlägsna delarna av landet. 

– Det här är en spännande utveckling för Gavi, som i slutändan försäkrar oss om vi aldrig lämnar något åt sitt öde, utan att vi kan skydda fler barn i avlägsna områden mot sjukdomar som går att förebygga med vaccin, säger said  Seth Berkley, vd för Gavi, the vaccine alliance, i ett pressmeddelande. 

Logistiken sköts med Ziplines egen hård- och mjukvara på var och en av distributionscentralerna.  

UPS bidrar, dels genom sin stiftelse, men också genom att bidra med leveranstjänster. Man har också inlett ett samarbete med Ghanas hälsovårdssystem för att se över hur deras försörjningskedja fungerar. 

– Att projektet varit så lyckat i Rwanda visar att den gemensamma ansatsen i ett public private partnership kan förbättra tillgången till livräddande behandlingar över den afrikanska kontinenten, säger said Eduardo Martinez, president för UPS Foundation och UPS chief diversity and inclusion officer.  

Det rwandiska drönarprojektet inleddes 2016 och har till dags dato gjort mer än 13 000 leveranser, som tidigare skulle ha tagit många timmar, men nu går på minuter. Ziplines drönare levererar till exempel mer än 65 procent av Rwandas blodförsändelser utanför huvudstaden Kigali. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08