23948sdkhjf

Från börsen till startup

Pernilla Abrahamsson lämnar sin tjänst som produktutvecklingschef på börsnoterade Senzime och går till Lipum, som sitter på Umeå Biotech incubator.

Pernilla Abrahamsson har i bolaget MD Biomedical utvecklat produkten Onzurf probe, som gör det enklare och mindre riskfyllt att övervaka de inre organen under och efter en operation. Hennes företag köptes upp av börsnoterade Senzime i Uppsala för fyra år sedan och sedan dess har Pernilla Abrahamsson arbetat som produktutvecklingschef på Senzime och även arbetat med försäljningen av Onzurf probe.

Nu börjar Pernilla Abrahamsson istället på life science-bolaget Lipum, som utvecklar ett biologiskt läkemedel för behandling av kroniska inflammationer. Tidigare pre-kliniska studier har visat goda resultat och potential att ge en bättre behandling av till exempel ledgångsreumatism.

– Jag har jobbat med Onzurf probe i tio år – och med tekniken i närmare tjugo – så det ska bli väldigt spännande och utvecklade att gå vidare, säger Pernilla Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Hon tillträdde 1 maj som chief operating officer på Lipum, vilket innebär att hon ska leda det operativa arbetet.

– Pernilla är som klippt och skuren för jobbet. Hon har lång erfarenhet i branschen och är entreprenörsdriven – vi hade inte kunnat hitta en bättre person, kommenterar Einar Pontén, vd på Lipum.

Pernilla Abrahamsson utvecklade sin idé med Onzurf probe på Umeå biotech incubator, där även hennes nya arbetsgivare Lipum hyr in sig. Lipum har nyligen fått 23 miljoner kronor i stöd från Europeiska kommissionens program Horizon 2020 samt tagit in 25 miljoner i en nyemission.

– Lipum är ett väldigt intressant företag som befinner sig i ett spännande läge. Snart kan produkten tas ut på marknaden, något som ska bli roligt att få vara en del av, säger Pernilla Abrahamsson.

Forskarna bakom – och grundarna av – Lipum är Olle Hernell, Susanne Lindquist och Lennart Lundberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094