23948sdkhjf

Vill maxa nyttan av forskningsinfrastrukturen

För att dra maximal nytta av investeringar i forskningsinfrastruktur ska Vetenskapsrådet och Vinnova samordna arbetet kring jättesatsningarna ESS och MAX IV.

Vetenskapsrådet och Vinnova ska tillsammans samordna nationella insatser för den europeiska spallationskällan, ESS och MAX IV. Det har regeringen nyligen beslutat om i ett uppdrag till myndigheterna.

Sverige står värd för två världsunika forskningsinfrastrukturer, ESS och MAX IV, och

det pågår många aktiviteter för anläggningarna. Det medför ett behov av att skapa en nationell samordning, vilket regeringen redan aviserat i samband med den nationella strategin för ESS och den omgivande kunskapsmiljön.

MAX IV-laboratoriet är ett svenskt nationellt laboratorium för acceleratorfysik och forskning med hjälp av synkrotronljus. Det är världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning. Laboratoriet ligger i norra Lund och har Lunds universitet som värduniversitet. Laboratoriet kommer att vara fullt utbyggt 2026 och beräknas då ha upp till 3000 användare årligen från hela världen bland annat inom ämnena fysik, kemi, biologi, medicin och materialvetenskaper.

– För att Sverige som forsknings- och innovationsnation ska kunna dra maximal nytta av investeringarna i forskningsinfrastruktur, och att svenska forskare och företag ska kunna medverka till potentiella vetenskapliga genombrott, då behövs insatser av många aktörer, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning i en kommentar.

En tydligare samordning som stöds av ett ESS-kansli innebär att insatser kan sättas in i rätt tid och där de bäst behövs. En nationell implementeringsplan med tidsatta och uppföljningsbara mål kommer att tas fram och redovisas senast december 2020.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 maj 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079