23948sdkhjf

Unik sambulans i trafik

En ny typ av sjuktransport, en sambulans, börjar nu trafikera rutten Skellefteå och Umeå. Tidigare har patienterna fått åka taxi mellan sjukhusen men nu rullar den specialbyggda bussen.

Den nya sambulansen är specialbyggad för att hantera Västerbottens sjuktransporter med regelbundna avgångar mellan Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Sambulansen kommer precis som tidigare att trafikera sträckan Skellefteå–Umeå tur och retur två gånger dagligen måndag till torsdag och en gång dagligen på fredagar.

Sambulansen som tidigare användes på sträckan Skellefteå–Umeå fortsätter samtidigt att vara i drift. Den ska trafikera sträckan Umeå–Lycksele via Vindeln tur och retur en gång om dagen.

– Patienterna i inlandet har tidigare åkt taxi på den sträckan. Nu får de möjlighet att nyttja sambulansen istället. Att sjukvårdspersonal finns med på resan blir en trygghet för patienterna. Kollektiv trafik är samtidigt hållbar trafik och i miljöhänseende är det positivt att vi fortsätter att nyttja den gamla sambulansen, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå buss i en kommentar.

Sambulansen är specialbyggd i Spanien, unik i sitt slag, och har förbättrats och förändrats på en rad områden jämfört med den tidigare modellen. Störst skillnad blir det för vårdpersonalen som jobbar i vårdutrymmet.

– Säkerhetsaspekten och arbetsmiljön har värderats högt och i den nya bussen finns en konstruktion där sjukvårdspersonalen kan flytta stolarna längs skenor för att hamna i rätt läge vid patienterna och samtidigt vara bältade, säger Kristoffer Hedenström.

Förutom de nya stolarna på skenor är det en bredare mittgång, enklare insteg i bussen, större komfortstolar, modernare pentry, större toalett och två olika lyftanordningar baktill i fordonet vilket ökar kapacitet in och ut samt ökar driftsäkerheten.

– Vi värderar säkerhetsaspekten högt. Arbetsmiljöverket har bestämt att vårdpersonal inte får jobba obältade under transport. Det har gjorts en konstruktion där vårdpersonalen ska kunna flytta stolarna längs skenor för att hamna i rätt läge och samtidigt vara bältade. Det blir en väldigt avancerad lösning, berättar Christina Appelblad, Region Västerbotten, avdelningschef på ambulansen i Skellefteå.

Sambulansen transporterar även läkemedel, blod, hjälpmedel och personal i mån av plats. Det finns fyra bår/sängplatser, fyra rullstolsplatser eller 18 sittplatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064