23948sdkhjf

KTH-forskare dödar bakterier utan antibiotika

Ny gel ska kunna användas vid operationer.

Rise-forskaren Peter Löwenhielm har tidigare arbetat på Mölnlycke AB med utveckling av sårförband. När han undersökte problemet med infektioner efter operationer insåg han att hans forskargrupp på KTH skulle kunna skapa en ny produkt för att hjälpa till. Resultatet blev en gel som appliceras lokalt vid operationssåret direkt efter ett ingrepp. 

– Som forskningsledare med fokus på innovativa material har vi en outtömlig pussellåda av robusta kemiska reaktioner och avancerade polymerer som är biokompatibla och icke-toxiska. Lösningen på problemet blev en sofistikerad gel med så kallad förprogrammerad antibakteriell egenskap. Gelen ska appliceras under det kirurgiska ingreppet, hämma tillväxt av bakterier utan behov av antibiotika eller silver och sedan brytas ner och försvinna när den inte längre behövs, Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi på KTH, i ett pressmeddelande. 

Gelen är ett tvåkomponentssystem där huvudbeståndsdel är en blocksampolymer. Alla beståndsdelar är biokompatibla som forskarna har satt ihop precis på rätt sätt för att uppnå gelens potenta antibakteriella egenskap. 

– Gelen är utvecklad för att appliceras under kirurgiska ingrepp i skedet innan man stänger och syr ihop operationssåret. Man applicerar gelen genom att den är uppdelad i två lättflytande vätskor som återfinns i varsin behållare. Dessa blandas vid applicering och bildar en gel på endast några sekunder. 

Vätskorna sprejas med hjälp av en tvådelad spruta med fastmonterat sprejhuvud, och formar ett tunt genomskinligt skikt som lägger sig i och utanför hela sårytan. Skiktet bildar ett skyddande lager och bakterier dras till dessa positiva domäner. 

– Skiktet neutraliserar bakterierna igenom att interagera med dess membran vilket gör att det brister och bakterien upphöra att existera. 

Han lägger till att skyddet varar under en kritisk period upp till 36 timmar efter ingreppet, och faller sedan naturligt sönder till dess byggstenar som tas hand om av kroppen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.488