23948sdkhjf

Svenska hörapparaten som fyller 40

Göteborgarna utvecklade den benförankrade hörapparaten i slutet av 70-talet.

De var tre pionjärer, Chalmersforskaren Bo Håkansson, patienten Mona Andersson och läkaren Anders Tjällström. Tillsammans utvecklade de en unik hörapparat, som skulle revolutionera hörhjälpmedlen. 

Tekniken kom till i ett samarbete mellan Chalmers och Sahlgrenska universitetssjukhuset, och byggde på en titanskruv som förankrade hörapparaten i skallbenet. 40 år senare har nästan 300 000 personer över hela världen. Den kallas för Baha, bone anchored hearing aid, och passar de patienter som har en mekanisk hörselskada, genom att låta ljudet ta en alternativ väg till innerörat, via benet istället för luften.  

I ett pressmeddelande berättar nu Chalmers historien om Baha. Det visar sig att många tvivlade på tekniken, men dess upphovspersoner arbetade vidare och femton år senare började faktiskt sjukvården att ta in hörapparater med benledning. I dag är Göteborg ett slags centrum för tekniken.   

Numera arbetar Bo Håkansson och andra forskare på Chalmers med andra tillämpningar på benledningstekniken, till exempel kring yrseldiagnostik.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079