23948sdkhjf

Vill ha företagens synpunkter inför upphandling

Verklighetslabbet I-AID är en satsning mellan Karolinska sjukhuset och Stockholms läns landsting för att snabbare driva utvecklingen av AI i vården. Nu bjuds företag in att ge synpunkter på hur en kommande upphandling ska utformas.

Verklighetslabbet Integrerad AI Diagnostik (I-AID) är en regional satsning för att accelerera användningen av artificiell intelligens (AI) inom vården, initialt med fokus på diagnostik.

Kostnaderna för hälso- och sjukvården har ökat under lång tid och väntas eskalera framöver. Det finns stora behov av snabbare, säkrare och mer individanpassad diagnostik, för att tillhandahålla rätt vård, till rätt patient i rätt tid och samtidigt avlasta och använda vårdpersonalen på ett mer ändamålsenligt och effektivt sätt. Här bjuder AI på stora möjligheter, men vården drar inte fullt ut nytta av den snabba teknikutveckling som nu sker, och som har möjlighet att transformera vårdsektorn.

I-AID ska attrahera extern spetskompetens från näringsliv och akademi för att i nära samarbete utveckla skräddarsydda AI-lösningar åt sjukvården för ökad kvalitet, resurseffektivitet och individanpassad patientvård, för global spridning.

En av målsättningarna är att skapa AI-verktyg som hjälper vårdgivare att ge högkvalitativ och jämlik vård där individuella variationer mellan behandlande läkare i största möjliga mån är utraderad. Det ska också gå lättare att välja behandling och utvärdera best practice avseende kliniskt utfall och kostnad med största patientnöjdhet.

Nu bjuds företag in för att ge sina synpunkter på hur upphandlingen ska utformas för I-AIDs första pilotpjojekt: AI-verktyg för kontinuerlig EEG-registrering.

AI-leverantör bjuds in att delta i en extern remiss. Syftet med remissen är att inhämta kunskap och synpunkter från marknadsaktörer inom AI-algoritmutveckling inom EEG, för att därefter, på bästa sätt, utforma de upphandlingsdokument som ska ligga till grund för urval, konkurrensutsättning, kommande avtal och affärsöverenskommelse, och som i förlängningen leder till ett för båda parter givande samarbete med ett hållbart resultat.

Genom att bjuda in företagen kan Region Stockholm få information i förberedelserna med att skapa ett tydligt, transparent och proportionerliga upphandlingsdokument genom att ta tillvara på branschens erfarenheter, kunskaper och framtidsvisioner. Detta är leverantörernas tillfälle att lyfta frågor och synpunkter de anser är av vikt för att en upphandling ska få ett bra resultat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094