23948sdkhjf

Maktlistan 2019: plats 21-60

Medtechvärldens mäktigaste 2019 har utsetts av MedTech Magazine. Här presenteras plats 21 - 60.

 • 21. Louise Strand är inköpsdirektör i region Skåne. Strand är en samhällsförbättrare. När något system inte ger önskad effekt, tar Strand ansvar för att göra en förändring. Hon analyserar, samverkar och vågar prova olika vägar för att förbättra utfallet. Därefter delar hon med sig av regionens erfarenheter. En stark kraft i den komplicerade upphandlingsvärlden.
 • 22. Fabian Bolin, cancerpatient och entreprenör som utvecklar algoritm för att koppla samman kliniska studier och patienter. (1:a på maktlistan 2018)

 • 23. Maria Helling är vd för Swecare som hjälper investerare att hitta Sverige och svenska bolag att hitta kunder i världen.

 • 24. Christian Kinch har som kommunikativ vd för Bactiguard ökat förtroendet för medicinteknikbolag på börsen. Efter att ha legat omkring 20-lappen på Stockholmsbörsen ökade värden på bolaget med 150 procent under det senaste året. Ett förtroende för medtech som investering ger branschen välbehövlig finansiering.

 • 25. Catarina Andersson Forsman är generaldirektör för Läkemedelsverket och har patientens perspektiv sedan hon var sjukskriven i nästan ett år efter en stroke. Har både läkemedel och medicinteknik-granskning på sin myndighet. (1:a på maktlistan 2017).

 • 26. Georg Engel är onkolog och chef för privata Stockholms Sjukhems palliativa avdelning. Nu går han före med att ge klinikens patienter möjligheter att vara trygga hemma genom en stor digital satsning. Engel var tidigare medicinsk rådgivare inom ehälsa för landstinget i Stockholm och kan nu efter ett år på sin post göra verklighet av den kunskap han lärde. Stockholms sjukhem har en kortare inköpsprocess än den offentliga förvaltningen.

 • 27. Ole Petter Ottersen har tillträtt som rektor för Karolinska Institutet och har på sitt bord att ta tillbaka institutionen dit den en gång var, både till anseende och ekonomi. Med en sällsynt förmåga att tala får han människor att samlas, vilket ger honom en viktig position. Att ta kritik är som bekant inte lätt, inte för Ottersen heller.

 • 28. Ulrika Nyberg (fd Berglund) är MedTech Magazines grundare, och som genom sin position som policychef på MSD driver sjukvårdens stora frågor. Skapar arenor där branschens aktörer möts, nu också som vice ordförande i AmChams Life Science Kommitté, och genom nya uppdrag i Bryssel.

 • 29. Petrus Laestadius, vice vd för Swedish Medtech får saker att hända och människor att växa.

 • 30. Johanna Adami är rektor på Sophiahemmet med förmåga att ena. Från sin position och breda erfarenhet driver hon starkt frågor om vikten av att samverka mellan vård, akademi och industri för bästa möjliga slutresultat.

 • 31. Fredrik Lennartsson, sedan i höstas chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL. Ett jobb han tackade ja till bara ett halvår efter att han blivit sjukvårdsdirektör i Region Skåne. I teorin är SKL är maktbas - återstår för Lennartsson att göra praktik av möjligheten.

 • 32. David Lega är den tidigare elit parasimmaren som kliver fram politisk och i vår kandiderar han för Kristdemokraterna till Europaparlamentet. Skriver själv i en debattartikel i GT att han är “övertygad om att det går att kombinera tanken på en stark, konkurrenskraftig och framtidsinriktad union med ett konstruktivt ifrågasättande av mer överstatlighet”.

 • 33. Bettina Ryll grundade europeiska Melanoma patient network sedan hennes man dog av malignt melanom. Är själv läkare.

 • 34. Johan Gustafsson, vd på Visiba som tar ett samhällsperspektiv på tillgängligheten som digitaliseringen ger. För att göra vården tillgänglig digitalt behövs tjänster som Visibas. Det är de som får in läkaren i datorn eller telefonen så att hen kan dyka upp där patienten befinner sig. Nu finns de bland annat i VGR och snart Örebro.

 • 35. Caroline Hagström ordförande i Svensk Förening för Medicinsk Teknik och Fysik, MTF, och säkerhetschef för medicinsk teknik i Region Örebro län. Hagström kan medtech.

 • 36. Henrik Cederqvist är vd på företaget Cuviva som har en demokratisk vision om att digitalisera vården för att öka tillgängligheten och tryggheten för patienter i Sverige.

 • 37. Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna och driver i riksdagens Socialutskott frågor som berör tillgänglig sjukvård, kortare köer och personalens arbetsmiljö. Satt tidigare i i hälso- och sjukvårdsnämnd i Västra Götaland.

 • 38. Björn Eriksson, ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm. Specialist i kardiologi och tidigare förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård.

 • 39. Danica Kragic Jensfeldt är professor i robotik och datalogi på KTH och kan sådant som alla i vård och industri funderar på att införa. Glöm inte att fråga henne först!

 • 40. Peter Carstedt har med sin organisation MOD lyckats få upp donationsfrågan på nationell nivå och det finns idag allt fler organ tillgängliga för människor som behöver.

 • 41. Torbjörn Kronander är vd och en av grundarna till svenska medtechföretaget Sectra. Han bryr sig om samhällsutvecklingen i stort. Engagerat delar han med sig av sina erfarenheter som företagsledare verksam i sjukvård i hela världen. Utbildningsfrågor, industrins förutsättningar och den verklighet som möter patienter är några av de frågor som återkommer i krönikor i MedTech Magazine.

 • 42. Sara Lei utmärker sig som teknikintresserad läkare. Teknik som ska stärka patienter och underlätta för vårdpersonal. Anställd på Karolinska universitetssjukhuset och medicinsk rådgivare på Cambio som utvecklar journalsystem.

 • 43. Ronnie Lundström, professor i medicinteknik vid Norrlands universitetssjukhus och vice ordförande i Svensk förening för medicinsk teknik och fysik. Utvecklar bland annat IKT-applikationer som stöd för patienter, anhöriga och personal inom vård och omsorg.

 • 44. Sofia Ernestams projekt Patientens egen provhantering och ontilederna.nu har gått från projektform till verklig implementering. Tack vare Ernestam kan du nu beställa hem klamydiatester för hemmatestning från 1177. Ernestam är läkare och verksamhetschef vid Centrum för Reumatologi i Stockholm.

 • 45. Philip Siberg rör om i medtechgrytan med sin armbandsklockstora hjärtmätare Coala. Genom att vända sig direkt till patienter som inte ville behöva vara oroliga för att det krassliga hjärtat skulle bete sig ohälsosamt, fick han kunder. Nu vill vården inte hamna utanför.

 • 46. Sara Riggares akademiska projekt Spetspatienter har förändrat relationen mellan patienter och vårdpersonal. Hennes ord spetspatient är nu etablerat och har skapat en ny yrkeskår. Riggare har varit medtechvärldens mäktigaste. I år blir hon viktig i världen. (1:a på maktlistan 2015)

 • 47. Barbro C Ehnbom fortsätter att knyta ihop globala investerare, svenska medtech-företag och lovande nybakade kvinnliga ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm. Plattformarna är hennes event SALSS, Female Economist of the Year hjälper företag och nu investeringsresor till sin andra hemstad New York och Washington.

 • 48. Emma Spak, läkare och samordnare av nära vård på SKL. En tydlig röst för att digitalisering, mobila team och egenvård måste utvecklas snabbt och i samverkan med patienterna.

 • 49. Anders Wåhlin är föreståndare för CMTF i Umeå och fysiker som forskar i medicinsk teknik på Umeå Universitet. Bland annat försöker han se vad som händer med hjärnans blodkärl när de åldras.

 • 50. Lena Jansson, Distriktschef Sodexo hjälpmedel i Stockholm, modern hjälpmedelschef som bygger samarbeten och hittar nya lösningar i en trög bransch.

 • 51. Lena Lundgren, är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland som gått före inom tillgänglighet och digitala vårdbesök.

 • 52. Anna Starbrink är Liberalernas Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms landsting med ansvar för 2 miljoner stockholmares vård och 40 000 medarbetare.

 • 53. Pär Lindvall driver avdelning 351 på Östra sjukhuset i Göteborg. Där får personal, patient och ledning tänka nytt. Allt som främjar hälsa och klok arbetsmiljö främjas. Tekniken utmanas och används som motivationshöjare, men även ny utrustning och förbrukningsvaror ifrågasätts ständigt. Golvet har fått en löparbana.

 • 54. Anna Lefevre Skjöldebrand, är vd för Swedish Medtech och är ordförande i Vinnova-finansierade MedTech4Health, som delar ut pengar till medtechföretag.

 • 55. Yann Fränckel tillhör en växande grupp lungcancerpatienter som lever med sin sjukdom och vet vad som behövs i vården. Fokus på inre kraft och hälsa. Nu hörs hon i lungcancerpodden där hon bland annat pratar om yoga.

 • 56. Anna Felländer har lämnat bankvärlden och grundat AI Sustainability
  center, i samarbete med KTH och flera stora bolag som hoppas verka inom AI, som ska hjälpa världen att införa AI på ett etiskt och människovänligt vis.

 • 57. Darja Isaksson var IT-entreprenören som blev chef för Vinnova. Nu återstår att se hur väl en fritänkande innovationsrevolutionär förvaltar sin vision på en myndighet.

 • 58. Hans Winberg, grundare av Leading Health Care. Fortsätter att gå på djupet med komplicerade samband inom sjukvården, utmana gängse tankesätt och att folkbilda.

 • 59. Lars Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, vågar ha en tillgänglig sjukvård.

 • 60. Ulrika Olsson, Arjo. Driver inte bara bolagets frågor utan arbetar för hela hjälpmedelsbranschen som ordförande i Swedish medtechs hjälpmedelsgrupp.

Läs mer: Mäktigaste i medtechvärlden 2019

Läs mer: Maktlistan 2019: plats 61-100

Läs mer: Så här gjorde vi maktlistan 2019

Mer om: Maktlistan 2019
Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Elektas vd avgår med omedelbar verkan

Under onsdagen avgick Richard Hausmann som Elektas vd och koncerchef.

Självtest för HIV förbjuds

Jobb & Karriär
Nya medarbetare till Pharmarelations

Hjälpmedelsmässan i Örebro ställs in

Ansiktsmask krävs för covidskydd enligt Science-artikel

Ansiktsmask kan skydda mot små aerosoler som kan ta sig djupt ned i lungorna och orsaka svår covid-19, enligt ett inlägg i tidskriften Science.

Jobb & Karriär
Chalmersprofessor blir hedersdoktor på Sahlgrenska

Nyhetsbrev

Intervju: Ökat intresse för säkra videosamtal

”Det går väldigt fort nu. Det som brukade ta halvår eller flera år tar nu veckor.” Det säger Bengt Grahn, vd Compodium, om det ökade intresset för säkerhetstjänster kring digitala möten.

Arkiv

Flera svenska apotek säljer antikroppstester

Nu börjar även Kronans Apotek och Apotek Hjärtat att sälja och genomföra antikroppstester för covid-19.

Jobb & Karriär
Cellavision tappar vd

Jobb & Karriär
Sara Gunnerås till KI Science Park

Debatt
Vad händer nu?

Givetvis kommer efterfrågan tillbaka, men det kommer att ta tid, skriver Torbjörn Kronander om de följder som covid-19-krisen har för medtechbranschen på kort och lång sikt.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

De ska utveckla snabbare analysmetod för akut leukemi

Illumina och Genomic Medicine Sweden ingår samarbete för att utveckla helgenom- och RNA-sekvensering för patienter med akut leukemi.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Getinge och Semcon i nytt samarbete mot vårdrelaterade infektioner

Med hjälp av en digital plattform hoppas företagen kunna minska risken för infektioner i samband med operation.

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Scibase genomför företrädesemission

Företaget vill öka försäljningen av teknik som upptäcker tidig hudcancer.

Elekta har bästa vd:n

Real Heart tankar kassan inför klinisk fas

Hoppas ta in 26 miljoner kronor genom företrädesemission – "Ska räcka gott och väl till att få en färdig design på plats"

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. MedTech Magazine har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Intertek blir Sveriges första MDR-organ

Kan nu ta emot MDR-ansökningar.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Ytterligare förbud mot självtest av covid-19

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Gratisapp ska kartlägga smittspridningen i Sverige

Blodtest hittar tidig alzheimer

Jobb & Karriär
Biolamina rekryterar ny försäljningschef

Ultraljudsteknik bra vid diagnos av leversjukdomar

FDA utvidgar testalternativ för covid-19

Apparat larmar om osynlig smuts – kan identifiera virus

Se alla Företagens egna nyheter

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Hur fungerar en syrgaskoncentrator?

Swemed tar in syrgaskoncentratorer från Yuwell

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Synglas i hög kvalitet från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Mirit Glas - Välsorterat råvarulager

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.14