23948sdkhjf

Maktlistan 2019: plats 21-60

Medtechvärldens mäktigaste 2019 har utsetts av MedTech Magazine. Här presenteras plats 21 - 60.

 • 21. Louise Strand är inköpsdirektör i region Skåne. Strand är en samhällsförbättrare. När något system inte ger önskad effekt, tar Strand ansvar för att göra en förändring. Hon analyserar, samverkar och vågar prova olika vägar för att förbättra utfallet. Därefter delar hon med sig av regionens erfarenheter. En stark kraft i den komplicerade upphandlingsvärlden.
 • 22. Fabian Bolin, cancerpatient och entreprenör som utvecklar algoritm för att koppla samman kliniska studier och patienter. (1:a på maktlistan 2018)

 • 23. Maria Helling är vd för Swecare som hjälper investerare att hitta Sverige och svenska bolag att hitta kunder i världen.

 • 24. Christian Kinch har som kommunikativ vd för Bactiguard ökat förtroendet för medicinteknikbolag på börsen. Efter att ha legat omkring 20-lappen på Stockholmsbörsen ökade värden på bolaget med 150 procent under det senaste året. Ett förtroende för medtech som investering ger branschen välbehövlig finansiering.

 • 25. Catarina Andersson Forsman är generaldirektör för Läkemedelsverket och har patientens perspektiv sedan hon var sjukskriven i nästan ett år efter en stroke. Har både läkemedel och medicinteknik-granskning på sin myndighet. (1:a på maktlistan 2017).

 • 26. Georg Engel är onkolog och chef för privata Stockholms Sjukhems palliativa avdelning. Nu går han före med att ge klinikens patienter möjligheter att vara trygga hemma genom en stor digital satsning. Engel var tidigare medicinsk rådgivare inom ehälsa för landstinget i Stockholm och kan nu efter ett år på sin post göra verklighet av den kunskap han lärde. Stockholms sjukhem har en kortare inköpsprocess än den offentliga förvaltningen.

 • 27. Ole Petter Ottersen har tillträtt som rektor för Karolinska Institutet och har på sitt bord att ta tillbaka institutionen dit den en gång var, både till anseende och ekonomi. Med en sällsynt förmåga att tala får han människor att samlas, vilket ger honom en viktig position. Att ta kritik är som bekant inte lätt, inte för Ottersen heller.

 • 28. Ulrika Nyberg (fd Berglund) är MedTech Magazines grundare, och som genom sin position som policychef på MSD driver sjukvårdens stora frågor. Skapar arenor där branschens aktörer möts, nu också som vice ordförande i AmChams Life Science Kommitté, och genom nya uppdrag i Bryssel.

 • 29. Petrus Laestadius, vice vd för Swedish Medtech får saker att hända och människor att växa.

 • 30. Johanna Adami är rektor på Sophiahemmet med förmåga att ena. Från sin position och breda erfarenhet driver hon starkt frågor om vikten av att samverka mellan vård, akademi och industri för bästa möjliga slutresultat.

 • 31. Fredrik Lennartsson, sedan i höstas chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL. Ett jobb han tackade ja till bara ett halvår efter att han blivit sjukvårdsdirektör i Region Skåne. I teorin är SKL är maktbas - återstår för Lennartsson att göra praktik av möjligheten.

 • 32. David Lega är den tidigare elit parasimmaren som kliver fram politisk och i vår kandiderar han för Kristdemokraterna till Europaparlamentet. Skriver själv i en debattartikel i GT att han är “övertygad om att det går att kombinera tanken på en stark, konkurrenskraftig och framtidsinriktad union med ett konstruktivt ifrågasättande av mer överstatlighet”.

 • 33. Bettina Ryll grundade europeiska Melanoma patient network sedan hennes man dog av malignt melanom. Är själv läkare.

 • 34. Johan Gustafsson, vd på Visiba som tar ett samhällsperspektiv på tillgängligheten som digitaliseringen ger. För att göra vården tillgänglig digitalt behövs tjänster som Visibas. Det är de som får in läkaren i datorn eller telefonen så att hen kan dyka upp där patienten befinner sig. Nu finns de bland annat i VGR och snart Örebro.

 • 35. Caroline Hagström ordförande i Svensk Förening för Medicinsk Teknik och Fysik, MTF, och säkerhetschef för medicinsk teknik i Region Örebro län. Hagström kan medtech.

 • 36. Henrik Cederqvist är vd på företaget Cuviva som har en demokratisk vision om att digitalisera vården för att öka tillgängligheten och tryggheten för patienter i Sverige.

 • 37. Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna och driver i riksdagens Socialutskott frågor som berör tillgänglig sjukvård, kortare köer och personalens arbetsmiljö. Satt tidigare i i hälso- och sjukvårdsnämnd i Västra Götaland.

 • 38. Björn Eriksson, ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm. Specialist i kardiologi och tidigare förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård.

 • 39. Danica Kragic Jensfeldt är professor i robotik och datalogi på KTH och kan sådant som alla i vård och industri funderar på att införa. Glöm inte att fråga henne först!

 • 40. Peter Carstedt har med sin organisation MOD lyckats få upp donationsfrågan på nationell nivå och det finns idag allt fler organ tillgängliga för människor som behöver.

 • 41. Torbjörn Kronander är vd och en av grundarna till svenska medtechföretaget Sectra. Han bryr sig om samhällsutvecklingen i stort. Engagerat delar han med sig av sina erfarenheter som företagsledare verksam i sjukvård i hela världen. Utbildningsfrågor, industrins förutsättningar och den verklighet som möter patienter är några av de frågor som återkommer i krönikor i MedTech Magazine.

 • 42. Sara Lei utmärker sig som teknikintresserad läkare. Teknik som ska stärka patienter och underlätta för vårdpersonal. Anställd på Karolinska universitetssjukhuset och medicinsk rådgivare på Cambio som utvecklar journalsystem.

 • 43. Ronnie Lundström, professor i medicinteknik vid Norrlands universitetssjukhus och vice ordförande i Svensk förening för medicinsk teknik och fysik. Utvecklar bland annat IKT-applikationer som stöd för patienter, anhöriga och personal inom vård och omsorg.

 • 44. Sofia Ernestams projekt Patientens egen provhantering och ontilederna.nu har gått från projektform till verklig implementering. Tack vare Ernestam kan du nu beställa hem klamydiatester för hemmatestning från 1177. Ernestam är läkare och verksamhetschef vid Centrum för Reumatologi i Stockholm.

 • 45. Philip Siberg rör om i medtechgrytan med sin armbandsklockstora hjärtmätare Coala. Genom att vända sig direkt till patienter som inte ville behöva vara oroliga för att det krassliga hjärtat skulle bete sig ohälsosamt, fick han kunder. Nu vill vården inte hamna utanför.

 • 46. Sara Riggares akademiska projekt Spetspatienter har förändrat relationen mellan patienter och vårdpersonal. Hennes ord spetspatient är nu etablerat och har skapat en ny yrkeskår. Riggare har varit medtechvärldens mäktigaste. I år blir hon viktig i världen. (1:a på maktlistan 2015)

 • 47. Barbro C Ehnbom fortsätter att knyta ihop globala investerare, svenska medtech-företag och lovande nybakade kvinnliga ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm. Plattformarna är hennes event SALSS, Female Economist of the Year hjälper företag och nu investeringsresor till sin andra hemstad New York och Washington.

 • 48. Emma Spak, läkare och samordnare av nära vård på SKL. En tydlig röst för att digitalisering, mobila team och egenvård måste utvecklas snabbt och i samverkan med patienterna.

 • 49. Anders Wåhlin är föreståndare för CMTF i Umeå och fysiker som forskar i medicinsk teknik på Umeå Universitet. Bland annat försöker han se vad som händer med hjärnans blodkärl när de åldras.

 • 50. Lena Jansson, Distriktschef Sodexo hjälpmedel i Stockholm, modern hjälpmedelschef som bygger samarbeten och hittar nya lösningar i en trög bransch.

 • 51. Lena Lundgren, är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland som gått före inom tillgänglighet och digitala vårdbesök.

 • 52. Anna Starbrink är Liberalernas Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms landsting med ansvar för 2 miljoner stockholmares vård och 40 000 medarbetare.

 • 53. Pär Lindvall driver avdelning 351 på Östra sjukhuset i Göteborg. Där får personal, patient och ledning tänka nytt. Allt som främjar hälsa och klok arbetsmiljö främjas. Tekniken utmanas och används som motivationshöjare, men även ny utrustning och förbrukningsvaror ifrågasätts ständigt. Golvet har fått en löparbana.

 • 54. Anna Lefevre Skjöldebrand, är vd för Swedish Medtech och är ordförande i Vinnova-finansierade MedTech4Health, som delar ut pengar till medtechföretag.

 • 55. Yann Fränckel tillhör en växande grupp lungcancerpatienter som lever med sin sjukdom och vet vad som behövs i vården. Fokus på inre kraft och hälsa. Nu hörs hon i lungcancerpodden där hon bland annat pratar om yoga.

 • 56. Anna Felländer har lämnat bankvärlden och grundat AI Sustainability
  center, i samarbete med KTH och flera stora bolag som hoppas verka inom AI, som ska hjälpa världen att införa AI på ett etiskt och människovänligt vis.

 • 57. Darja Isaksson var IT-entreprenören som blev chef för Vinnova. Nu återstår att se hur väl en fritänkande innovationsrevolutionär förvaltar sin vision på en myndighet.

 • 58. Hans Winberg, grundare av Leading Health Care. Fortsätter att gå på djupet med komplicerade samband inom sjukvården, utmana gängse tankesätt och att folkbilda.

 • 59. Lars Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, vågar ha en tillgänglig sjukvård.

 • 60. Ulrika Olsson, Arjo. Driver inte bara bolagets frågor utan arbetar för hela hjälpmedelsbranschen som ordförande i Swedish medtechs hjälpmedelsgrupp.

Läs mer: Mäktigaste i medtechvärlden 2019

Läs mer: Maktlistan 2019: plats 61-100

Läs mer: Så här gjorde vi maktlistan 2019

Mer om: Maktlistan 2019
Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Krönika: Alla borde välja en motsträvig konsult

En konsult med integritet kan hjälpa dig att göra rätt, skriver Mats Ohlson i sin krönika.

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Raysearch siktar högt

Raysearch har tagit kommandot på marknaden för dosplanering vid strålbehandling av cancer med sitt system Raystation. Nu har man lanserat Raycare, som tar ett bredare grepp om vårdflödet inom onkologin. Vi träffade bolagets grundare och vd Johan Löf för att ställa frågan vart man är på väg.

Omröstning om global standard för sexleksaker

Det är nu dags för världen att ta ställning till om det behövs en global standard för sexleksaker. SIS har lämnat världens första standardförslag för design- och säkerhetskrav av sexleksaker till omröstning bland alla medlemsländer.

Örebro värvar chef från Västerbotten

Därför ska du finnas på Instagram

Antalet sociala medier ökar, nya tillkommer och några försvinner. Just nu finns en plattform som växer mer än andra.

Nyhetsbrev

Krönika: Kan funktionsupphandlingarna öka?

Kan vi få vi bättre lösningar genom att beskriva vad, vilken funktion, effekt eller resultat som vi vill uppnå med upphandlingen istället för att detaljerat beskriva hur det ska uppnås?

Arkiv

Positiv studie för Bactiguard

Grönt ljus i USA för Dignitana

Toppuppdrag för Anders Blanck

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

Permobil kliver in stort i Kina

SKL:s sänkning stängde digital psykolog

Studie: digitala hjälpmedel minskade kostnaderna och ökade jämlikheten

I en klinisk studie av ett digitalt hjälpmedel som används för egenvård vid behandling av hjärtsvikt, minskade patienternas sjukhusvistelse med nästan 30 procent.

Hög tid kvalitetssäkra hälsoappar över hela Europa

Läser av ditt blod och din svett

Ny kraft för optiska pincetter upptäckt

När biologiska celler studeras med optisk pincett är ett stort problem den skada som verktyget orsakar cellen. Nu har en forskare vid Göteborgs universitet upptäckt en ny typ av kraft som rejält minskar den optiska pincettens ljusanvändning.

Wallenius ska leda vården in i framtiden

Wallenius leder “en av de största moderniseringsprojekten inom svensk hälso- och sjukvård”, som Cerner själva konstaterar, med en plattform som idag hanterar över 100 miljoner patienter.

Tar fram AI-stöd för ambulanspatienter

Ett AI-beslutsstöd för akutvårdspersonalen som baseras på inmatade patientdata. Det är målet med ett projekt vid Högskolan i Borås.

Krönika: Vårdens förändring är leverantörernas ansvar

Att förändra, utveckla och komma på botemedel - det är leverantörernas ansvar gentemot patienterna.

Handledd träning på distans hjälper hjärtpatienter

Krönika: Nya etiska frågeställningar med AI

En artificiellt intelligent MR-undersökning kan ge information om sjukdomar vi inte efterfrågat. Var ska den etiska gränsen dras, frågar Tomas Kramar, vd för Siemens Healthineers.

Bactiguard går in i Kanada

Senzimes styrelseledamot Ulf Lindskog har avlidit

Han blir teknikchef på Camanio

Miljonorder för Senzime i Korea

Nytt partnerskap för Bactiguard

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Se alla Företagens egna nyheter

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Kemiskt härdat glas - Den tunna, starka produkten

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Synglas i hög kvalitet - Mirit Glas

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Tekniskt glas er kännetecknad ved speciella egenskaper

2-poliga modulen kombinerar dataöverföring och koax

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Mirit Glas leverar glasrör och glasstavar

Synglas till process industrin från Mirit Glas

Robust optisk överföring i populär kontakdonsfamilj

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

Nu lanserar vi vår bärbara betal/kassaterminal PAX E600 med intergrerad 8 tum androidskärm.

Träningsdockor för sjuksköterskeutbildningar

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas

Cirkulära kontaktdon uppfyller senaste medicinska IEC 60601-1-krav

Synglas används för att inspektera eller övervaka en process med t.ex. väts...

Sänd till en kollega

0.175