23948sdkhjf

Maktlistan 2019: plats 61-100

Medtechvärldens mäktigaste 2019 har utsetts av MedTech Magazine. Här presenteras plats 61 - 100.

61. Alexandra Charles klev för 20 år sedan ut från nattklubbsbranschen och startade en förening som skulle jobba emot ojämlikheten i hjärtvården. Hennes 1,6 miljoner har sedan ökat kunskapen om medicinska olikheter mellan könen. En kunskap som påverkar forskningen, bedömningen och behandlingen av kvinnors hjärtan och hälsa i stort.

62. Olivia Wigzell, Socialstyrelsen. En generaldirektör som ofta syns och hörs. Höjer rösten om psykisk ohälsa och kvalitetsuppföljning av digitala vårdtjänster.

63. Cecilia Schelin Seidegård. Fram till årsskiftet var hon landshövding på Gotland men nu styr hon skutan in i styrelserummen och är redan ordförande för Stockholm science city och nätläkaren Min doktor.

64. Ragnar Lindblad är chef för Framtidens vårdprocesser och enheten e-hälsa och ska driva arbetet med att utveckla e-hälsa och framtidens vårdinformationsmiljö för sjukvården i Västra Götalandsregionen.

65. Britta Winsa är läkaren som i höstas blev sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting. Som tidigare ansvarig för kirurgisk och diagnostisk verksamhet vid sjukhusen i Helsingborg, Landskrona, Ängelholm och Trelleborg kan hon medicinteknik.

66. Dag Forsén är ehälsosamordnare i Östergötlands region och fortsätter arbetet med länets 13 kommuner.

67. Pernilla Norman är advokat på Lexitlaw och forskare i upphandling. Då lagen om offentlig upphandling stundtals blir komplicerad, behövs pedagogiska advokater som Norman för att förklara hur affären ska gå till.

68. Helena Dzojic är chef för enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket och ska godkänna eller stoppa nya medicintekniska produkter.

69. Joacim Lindoff, vd för Arjo knoppades av från Getinge. Lyckades med tillväxt och har ökat tron på medtech som investering.

70. Peter Augustinsson är chefläkare på Patientsäkerhetsenheten i Landstinget i Sörmland jobbar vidare för att öka kunskapen hos patienterna.

71. Leif Svensson, för att han lyckats göra en app som verkligen används och räddar liv. Läkare och uppfinnaren bakom SMS Livräddare.

72. Thomas Mueller, vd Invacare, är viktig som sponsor för flera goda projekt och en av motorerna bakom flera av Sveriges stora hjälpmedelsmöten.

73. Britta Wallgren, är chef för Capios svenska verksamhet och en del av koncernledningen får upp kvaliteten i hela svenska sjukvården genom att gå före som förebild.

74. Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Stockholms läns sjukvårdsområde, har 11 300 anställda och värnar om forskande sjukvårdspersonal.

75. Lotta Ljungqvist är vd för GE Healthcare i Norden och en av de drivande bakom Testa center och andra satsningar som kommer hela Sverige till del.

76. Henrik Mindedal är direktör på Medtech West ochkan vara brygga mellan akademi, industri och vård.

77. Penilla Gunther åkte ur politiken efter “avslöjande “ om privata resor med riksdagens hyrbil för sammanlagt 2700 kronor, och startar direkt en ny rörelse och mötet Fokus Patient som ska stärka patientföreningar.

78. Ann-Sofie Lodin, orädd regiondirektör i Västra Götalandsregionen.

79. Saeid Esmaeilzadeh är entreprenör driven ägare till flera bolag inom hälsa och medtech, bland annat Episurf och Diamorph.

80. Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa på SKL, har höga förväntningar på sig men många är otåliga. Den samverkan, standardiseringsprocess och erfarenhetsspridning som behövs skulle SKL vara en naturlig värd för.

81. Anna Nergårdh har fått fyra sekreterare och en praktikant som jobbar heltid med hennes utredning som är “en fördjupad analys” av Göran Stiernstedts utredning Effektiv vård. Utredningen pågår sedan mars 2017 och skulle ha slutrapporteras i juni 2019, men har nu fått förlängt till våren 2020. Om de lyckas ändra hela sjukvårdssystemet med sin utredning har de ett enorm ansvar och mycket makt. Åstadkommer de inte förändring har de kostat skattebetalarna många miljoner i onödan.

82. Mathias Ekman är kvantfysikern som digitaliserar vården genom sitt uppdrag på Microsoft, med titeln director industry solutions, och de företag som de jobbar tillsammans med.

83. Nina Rawal, investerare i medtech för Industrifonden.

84. Larry Leksell vågar kliva in i samhällsdebatten och avslöja de missförhållanden som den ojämlika cancervården innebär. Grundade Elekta.

85. Lina Strand Backman, chef för VGR:s Innovationsplattformen, som nu också delar ut pengar för att utveckla innovationer.

86. Jonas Thörnqvist, har klivit in som biträdande regiondirektör och chef för divisionscheferna inom närsjukvården, länssjukvården och folktandvården i Norrbotten. Med det har han ärvt Sveriges modernaste sjukvård som redan tvignats anpassats efter den nya demografiska fördelningen. I Norrbotten har vårdcentralerna bytt namn till hälsocentraler och hemsidan erbjuder hjälp för invånarnas livsstilsproblem. De har flest utbildade diplomerade tobaksavvänjare per capita, liksom positiv förstärkning av motivation för att börja motionera i form av tävlingen Start motion!

87. Emil Högberg, statsskreterare på Näringsdepartementet och samarbetar med life science-kontoret.

88. Pontus von Bahr är ytterst ansvarig för anslagen som delas ut till branschen av inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4health på Vinnova.

89. Tomas Kramar är vd för ett av de största medicintekniska företagen verksamma i Sverige, Siemens Healthineers.

90. Harriet Wallberg, tidigare universitetskansler för Karolinska Institutet ruskar om med sin bok om Macchiarini-affären. Hon menar att hon offrades felaktigt efter Sten Heckscher-utredningen.

91. Catharina Barkman är projektledare på Forum för health policy som bjuder in till dialog och kunskapsutbyte. Vet vad som saknas i vården efter sin tid som verksamhetsstyrningschef, utvecklingschef och innovationsdirektör i Stockholms läns landsting och tidigare departementsråd i regeringskansliet.

92. Anders Ekholm, framtidsforskare som vågar säga som det är om framtidens sjukvård och dess förutsättningar, även när det är obekvämt.

93. Marianne Larsson är Innovation Skånes chef med flera påverkande projekt på gång, bland annat Nordic Health tech. Med hennes bakgrund från biotech, life science och medtech kan hon göra mycket för företag som vill komma ut med livsviktiga produkter i landets södra sjukvårdsområde.

94. Carl Bennet, storägare och närvarande styrelseordförande i Getinge som tidigare varit Sveriges största medtechbolag. Har stort nätverk och engagemang på samhällets alla nivåer.

95. Malin Blixt, håller i trådarna för medicinteknik som på Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, TLV.

96. Ola Björgell, överläkare och docent i radiologi vid Lunds Universitet och utbildare i Region Skåne. Nu engagerad i Svenska Läkaresällskapet.

97. Drottning Silvia fortsätter att belysa en av vår tid svåraste sjukdomar. Genom sitt engagemang ökar hon attraktionen i forskningsfinansiering och att ge gåvor till utvecklandet av nya terapier och utrustning för att ta hand om demenssjuka.

98. Peter Wallenberg jr är ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som är en av Sveriges finansiärer av medicinsk- och medicinteknisk forskning. Sedan 1917 har 31 miljarder kronor delats ut. Foto: Magnus Bergström.

99. Mattias Perjos har som vd för Getinge ett ansvar för de skadeståndskrav, återkrävd utrustning och ballongpumpar som stängts ner under drift. Att i långa perioder varje, eller vartannat pressmeddelande, rapporterar om katastrofer drabbar inte bara företaget, utan branschen som helhet.

100. Björn Zoëga har nyligen tackat ja till posten som ny chef på Karolinska Universitetssjukhuset. Han är specialist i ortopedisk kirurgi och har bland annat arbetat inom ortopedi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Tidigare också chef för Islands universitetssjukhus. Vad han än gör och inte gör kommer att få stor effekt på vården i Sverige.

Läs mer: Mäktigaste i medtechvärlden 2019

Läs mer: Maktlistan 2019: plats 21-60

Läs mer: Maktlistan 2019: plats 61-100

Läs mer: Så här gjorde vi maktlistan 2019

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125