23948sdkhjf

Säkerhetsskandal på 1177

Miljontals samtal till vårdguiden låg oskyddade på internet, avslöjar tidningen Computer Sweden.

Det handlar om 2,7 miljoner inspelade samtal från människor som ringt in till 1177 Vårdguiden som låg som oskyddade ljudfiler på en öppen server. Det avslöjar Computer Sweden. Läckan går lång tillbaka i tiden, ända till 2013.

2,7 miljoner inspelade telefonsamtal till Vårdguiden 1177 fanns tillgängliga som ljudfiler på en oskyddad webbserver, det avslöjar Computer Sweden. Totalt handlar det om cirka 170 000 timmar samtal som vem som helst skulle kunnat ladda ner från den oskyddade servern och lyssna på.

Samtalen hanterades av bolaget Medhelp som i sin tur skickade vidare samtalen, som skedde på obekväm arbetstid, till underentreprenören Medicall med säte i Hua Hin i Thailand. Medhelp tar emot alla samtal till 1177 från vårdregionerna i Stockholm, Södermanland och Värmland.

Bolaget använder sig av ett molnbaserade callcenter-systemet som heter BIz 2.0 som levereras av det svenska företaget Voice Integrate Nordic. De kommenterar de framkomna uppgifterna så här till Computer Sweden.

– Detta är katastrofalt, det är ju känsliga uppgifter. Vi hade ingen aning om att det låg till så här. Vi ska naturligtvis se över våra system och kolla upp vad som kan ha hänt, säger Tommy Ekström, vd på Voice Integrate Nordic. 

Samtalen ska nu inte längre gå att komma åt enligt nättidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078