23948sdkhjf

Svensk startup vinner EU-utlysning

Har tagit fram en ny typ av blod- och urinprov – de första i sitt slag baserade på förändringar i metabolism och med bred potential inom cancer. Detta ska nu testas på patienter.

Det svenska startup-bolaget Elypta är en av vinnarna i EU-programmet Horizon 2020 SME instrument fas 2 och tilldelas ca 24 miljoner kronor för att i kliniska studier bevisa att bolagets teknikplattform möjliggör tidigare upptäckt av återkommande njurcancer och möjliggöra lansering i Europa och USA. Bland cirka 2000 sökande var det endast 60 Europeiska bolag som erhöll finansiering samtidigt som Elypta och endast två från Sverige.

Metoder för tidig upptäckt av tumörer är ytterst angeläget för bättre resultat av cancerbehandlingar. Dagens metoder, såsom bilddiagnostik är inte lämpliga för kostnadseffektiv och regelbunden övervakning av patienter.

En ny typ av blod- och urinprov – de första i sitt slag baserade på förändringar i metabolism och med bred potential inom cancer – ska nu testas på patienter.

Elypta utvecklar nya metoder för att mäta en panel av metaboliter i blod och urin som funnits förändra sin sammansättning i cancerpatienter. Med hjälp av algoritmer tränade med maskininlärning kan ”signaturer” för en rad olika cancerformer upptäckas med mycket hög känslighet. Elypta fokuserar på att först utveckla ett test för upptäcka återkommande njurcancer tidigare och på så sätt öka chanserna för dessa patienter att få en botande behandling. Det är denna utveckling som EU nu delfinansierar.

– Omkring 340 000 drabbas av njurcancer varje år och av de som kan opereras får ca 20% tillbaka cancern inom fem år. Förutsättningarna för en god behandling förbättras om man upptäcker en återkommande cancer tidigt och blod- eller urinprov är ideala för den tätare uppföljning av patienter som vi tror är nödvändig. Tyvärr saknas sådana verktyg i njurcancer. Vi är både stolta och glada över förtroendet som visas för vårt projekt och kan nu starta vår kliniska studie AuroraX inom njurcancer. Målet är att pröva vår plattform i många fler cancerformer närmsta åren, säger Elyptas vd Karl Bergman i ett pressmeddelande.

I höstas uppmärksammades bolaget då en av grundarna, Francesco Gatto, fanns med på MIT Technology reviews lista över de främsta unga innovatörerna i världen. 

Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation. Programmet är världens största satsning på forskning och innovation och har en total budget på runt 80 miljarder euro. Små och medelstora företag kan söka bidrag inom SME-instrumentet, som är ett sätt att stödja företagens projekt inom forskning, utveckling och innovation, där ett enskilt SME kan söka pengar.

– Med finansieringen kan vi nu också börja stärka vårt team ytterligare och ta nästa steg i bolagets utveckling. Vi räknar också med att ta in ytterligare finansiering under året för att ta vara på möjligheterna vi ser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094