23948sdkhjf

Varje dag halkar 200 och skadas i Stockholm

Var tredje som kommer till vården har halkat visar tidigare statistik.

Det är fortfarande halt i stora delar av landet. Tidigare statistik från Stockholm visar att när halkan slår till i Stockholm skadar sig cirka 200 stockholmare under ett dygn.

En av tre får skador på över- eller underarmarna. En av fem drabbas av någon typ av krosskada. Var tredje person som kom in till vården under januari till mars förra året hade skadat armarna. Skador på fot och fotled är också vanliga liksom krosskador på knä, armbågar och höfter samt hjärnskakningar.

- När det gäller skador på armar och ben kan det ibland behövas röntgen. I dag behöver patienten inte ta sig till ett akutsjukhus för att få ben och armar röntgade. Det finns röntgen vid länets nio närakuter som oftast är närmare och kan ge snabbare vård, säger Patrik Söderberg, chefläkare vid Region Stockholm, i ett pressmeddelande från landstinget.

Fler kvinnor än män och fler äldre än unga kommer till vården till följd av halkolyckor. Under perioden januari till och med mars 2018 var fördelningen 59 procent kvinnor och 41 män.

Det kostar på att skadas och den som drabbas ska uppmuntras att träna för att komma tillbaka i rörlighet.

- En handledsfraktur exempelvis kräver gips i cirka fyra veckor och sedan regelbunden träning under lång tid för att få upp handens funktion. I allmänhet tar det flera månader innan handleden känns normal igen. Så det lönar sig att ta det lugnt och hålla fokus på underlaget istället för på mobilen, säger Patrik Söderberg.

Så undviker du att halka och slå dig:

  • Använd broddar
  • Ta det lugnt – spring inte till bussen
  • Ha mobilen i fickan och ögonen på vägen
  • Se upp för isfläckar vid
  • Gå som en pingvin – ta korta steg, sätt ned hela fötterna och behåll tyngdpunkten rakt ned
  • Undvik att gå ut i tofflorna för att hämta tidningen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078