23948sdkhjf

Enorm underhållning för äldre

En jättesurfplatta underhåller nu de boende på ett äldreboende utanför Stockholm. Hela 65 tum uppmäter den stora skärmen.

Efter ett pilotår på flera äldreboenden i Finland, testas den finska jättesurfplattan Yetitablet nu i Sverige. Den 65-tums stora android-plattan har samma utbud av program, spel och underhållning som mindre surfplattor.

Med apparna på Yetitablet kan de äldre exempelvis teckna på egen hand, spela olika instrument eller göra gymövningar efter sina förutsättningar. Kontakten med anhöriga blir mer realistisk när de boende möter dem via den stora skärmen i videokonferens, med till exempel Skype eller Hangouts.

– Den nya teknologin kan öka både glädje och gemenskap, vilket i sin tur förbättrar livskvaliteten. Vi tillverkar inte bara surfplattor, utan ser också till att våra kunder har ett brett sortiment av appar som passar deras behov. Bland de många apparna på Play Store finns minnes- och ordspel, frågesporter, patiens, korsord och mycket annat, säger Maria Jokelainen, vd vid det finska tillväxtföretaget Kuori Oy som står bakom Yetitablet.

– Många av spelapparna är också rent rehabiliterande. Då man spelar vid den stora skärmen, aktiveras både hjärnan och kroppen. Sedan finns det också appar för sinnesstimulering som skapar lugn, fortsätter Maria Jokelainen.

Det är Attedos äldreboende Fresta Södra allé i Upplands Väsby som är först ut i Sverige med att testa den digitala innovationen.

– Ett härligt exempel på hur vi använder Yetitablet är när vi genom Google Earth får möjligheten att tillsammans resa till betydelsefulla platser, som till exempel födelseorter och tidigare hem och får uppleva varandras minnen från barndom och resor, berättar verksamhetschefen Carina Classon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094