23948sdkhjf

Fördomar och framgångar

Livet tar en oväntad vändning och på andra sidan händer saker man aldrig kunnat förutse. Skidproffset Thomas Fogdö ramlade i backen – idag är han populär föreläsare och mental rådgivare.

Sedan många år är Thomas Fogdö föreläsare, mental rådgivare och författare. Tidigare var han framgångsrik skidåkare med bland annat flera världscupsegrar och en totalseger i slalomcupen i bagaget. Under ett träningsåk i Åre 1995 bröt han ryggen och blev förlamad från midjan och ned och är sedan dess rullstolsburen.

Tiden efter olyckan präglades av kriskänslor men sjukvården gav Thomas ett ovärderligt stöd och en tro på framtiden.

– Sjukvården var otrolig. Dom visade för mig att det skulle komma ett bra och normalt liv framöver, men de definierade aldrig för mig vad ett normalt liv innebar utan jag fick själv skapa mig en ny bild och omvärdera de flesta av mina referensramar.

När Thomas Fogdö var med om olyckan var han mitt i en mycket framgångsrik karriär som utförsåkare. Bara någon vinter innan hade han vunnit den totala världscupen i slalom och han var för många ett välkänt ansikte – något som han tror har påverkat hur han blivit bemött genom åren.

– Jag har utan tvekan blivit annorlunda bemött för att jag är ett känt ansikte, oftast mycket vänligt. Bitvis har jag varit naiv och velat tro att alla funktionshindrade får samma bemötande men så vet jag att det tyvärr inte är.

Men att vara känd har också inneburit oväntade reaktioner:

– Jag har fått höra att jag inte är handikappad på riktigt. För att jag inte är född med mitt handikapp, för att jag inte är i behov av assistans och för att jag på vissa sätt kan ha haft det lättare i och med att jag är ett känt ansikte.

Men även om Thomas upplever att han har blivit annorlunda bemött genom åren så kan även han känna av fördomar.

– Jag tror ofta att människor gör och säger saker i all välmening och inte för att vara elaka, men visst får även jag höra att folk förutsätter att jag inte kan göra eller klarar av vissa saker. Men här gäller det för mig att vara ödmjuk och inte gå in i försvarsställning, utan istället berätta hur det ligger till, för det är ju jag som sitter på svaren.

Han kan sakna vuxnas nyfikenhet och förmåga att ställa frågor.

– Barn ställer oftast en fråga istället för att leverera ett påstående, och förstår de inte så ställer de en fråga till.

Efter att livet förändrats så som det gjorde för Thomas efter olyckan 1995 kan man fundera mycket på vad som inte länge är möjligt och tänka länge på det som inte blev. Men man kan också fokusera på vad man har nu och på vad det har inneburit för nya dimensioner till livet.

– Tack vare det som hände har jag känt en lust att utmana och jag upplever en nyfikenhet som inte fanns innan. Jag upplever på något sätt livet bredare nu än innan. Dessutom har jag definitivt blivit mindre snabb på att kategorisera människor.

Lyssna till Thomas Fogdös föreläsning om fördomar och framgångar under Fokus Hjälpmedel 22-23 januari på Serenek arena i Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.268