23948sdkhjf

Möte med life science-kontoret

Det saknas inte utmaningar för life science-kontoret. – Jag förutsätter att life science kommer att vara en prioriterad fråga oavsett regering, säger Jenni Nordborg, kontorets chef.

Några portar från Vinnova på Mäster Samuelsgatan i Stockholm, i näringsdepartementets lokaler, finns det som kan komma att göra stor skillnad för svensk medicinteknik de närmaste åren. Här ligger life science-kontoret. 

Två och en halv dag i veckan finns chefen Jenni Nordborg på plats. Det här är en sådan dag. När vi träffas har det gått nästan två månader sedan valet 2018, som blev början på en höst av stor parlamentarisk osäkerhet. Den regering som till slut installeras i Rosenbad kommer att ha många viktiga beslut att fatta. Ett sådant är om det nyinstiftade life science-kontoret ska få fortsatt uppdrag.

– Vi behöver fortsatt jobba på det här sättet. Det finns en medvetenhet om att vi behöver samverka för att få en fungerande life science i Sverige. Med vår hälsa, arbetstillfällen och utbildning- och forskningsfrågor är detta komplexa frågor, som berör tvärs över flera departement, förklarar Jenni Nordborg, som halvtid har kvar sitt jobb som chef för hälsa på innovationsmyndigheten Vinnova.

Life science-kontoret fick sitt uppdrag i februari, efter att life science-samordnaren Anders Lönnberg (S) lagt fram förslaget. Förlagan till det svenska life science-kontoret heter Office för life sciences som ligger direkt under den brittiska regeringen. Office för life sciences är idag etablerat och har sitt uppdrag oavsett premiärminister eller ledande parti. Det svenska kontoret fick i uppdrag att främja kunskapsutveckling, innovation och kvalitet i hälso- och sjukvården, omsorgen samt vid universitet och högskolor. Det är också kontorets uppgift att förbättra förutsättningarna för life science-företag att etableras och verka i Sverige.

–Det är fler länder som jobbar på liknande sätt, även Danmark till exempel, och samtliga partier lyfte fram detta som ett viktigt ämne och när det befästs är det väldigt positivt, säger Norborg.

Kontoret består av fyra personer, en forskningssamordnare från näringsdepartementet, utbildningsdepartementet, socialdepartementet
Uppdragen varierar men håller sig inom ämnena hälsa, vård, forskning och export. Ett av de stora jobben för Jenni Nordborg under hösten har varit att ta fram en nationell strategi för life science. Det har hon gjort genom att lyssna och samla på sig förslag och synpunkter från alla områden, akademi, näringsliv, patient och vård.
– Life science är inte bara ett jobb för regeringen och den nationella nivån, men det är viktigt att de finns med också. Tillsammans med landsting, kommunala huvudmän, industri och akademi och med patienterna.

Är ni tillräckligt många på kontoret för att klara uppdraget?

– Jag tror att det behövs en ännu tydligare kraftsamling i arbetet framöver, men med det här teamet som koordinerar arbetet är det en bra uppställning just nu.

Vilka satsningar från politiken hoppas du på?

– I framtiden kommer behovet att öka av medicinteknik, diagnos och nya läkemedel, vilket gör lifescience-sektorn till en framtidsindustri. En viktig del är kompetensförsörjningen. Det kom inte heller upp lika mycket i dagens debatt, men det är ändå den kanske viktigaste frågan för att kunna ta en plats i världen.

Har du med dig vården?

– Ja, det skulle inte gå utan att patienter och vårdutövare är med. I samverkansgruppen sitter företrädare för alla grupper. Det är de som skapat förutsättningar för kontoret och att vi snart har en life science-strategi.

Brukar regeringar ha samverkansprogram, brukar nya regeringar ärva dem?

– Just life science fanns som fråga innan, därför har vi en specialstatus bland de andra. Vi är också det enda samverkansprogram som har en lokal på regeringskansliet.

Vad är ni mest, en expertgrupp, opinionbildare eller en arbetsgrupp?

– Ingetdera faktiskt. Vi är en samverkansgrupp och jag verkar för samverkan.

Hur mår Life science-sverige?

–Det har varit en positiv upphottning av life science på senaste tiden. Förståelsen för området är hög. Vi är internationellt superattraktiva, med att vi är kända för kvalitet och kreativitet. Vi mår inte så jättebra med hela datastrukuren, att samla data och använda data. Då menar jag all data. Våra register, vi medborgares egna hälsodata, vårdens kvalitetsregister med mera. Där måste vi må bättre.

När är ni färdiga?

– Det här är ingen engångsinsats, det är ett långsiktigt arbete. Vi tittar nu över vilka formella strukturer som vi behöver för igångsättandet av strategiprocessen under nästa år. För det måste takta ihop, många regioner gör nu strategier och vi jobbar med en nationell struktur, men för den som tittar från andra jorden så måste det där hålla ihop, säger Jenni Nordborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062