23948sdkhjf

Värmlands jättesatsning på digitala hälsotjänster

Nu ska länet bli ett nationellt nav för framtidens vård.

Compare är ett kluster som samlar ett hundratal värmländska företag inom den digitala sektorn. Ett av målen är att skapa ett nationellt nav för digitala hälsotjänster, med möjligheter att testa nya lösningar i verkliga miljöer. 

Nu har Vinnova valt att satsa pengar i projektet. Tillsammans med pengar från landsting, region och andra aktörer har Compare samlat ihop investeringar på 148 miljoner kronor för de närmsta tio åren. 

– Vi siktar högt. Vi ska erbjuda en unik innovations- och testmiljö för entreprenörer och innovatörer från hela landet, och vi hoppas också locka fler företag med spetskompetens att etablera sig i vår regionsäger Magnus Bårdén, vd  Compare, i ett pressmeddelande. 

 Vinnovapengarna går till Compares satsning Digitalwell arena. 

– Det är helt nödvändigt att utveckla digitala lösningar som är säkra och kostnadseffektiva samtidigt som de ökar tillgängligheten. Det finns inte en chans att vården annars kan klara framtidens behov med en åldrande befolkning och ökade förväntningar på just tillgänglighet, säger Jeanette Köster, som leder Compares arbete inom digital innovation. 

En stor del av utvecklingen av teknologi sker vid Karlstad universitet, där fyra institutioner är direkt delaktiga i innovationsarbetet, Centrum för tjänsteforskning, Centrum för genusforskning och institutionerna för hälsovetenskaper respektive matematik och datavetenskap. 

Bakom initiativet Digitalwell arena står Compare, Region Värmland, Landstinget i Värmland, Karlstads universitet, Länsstyrelsen i Värmland, Karlstads kommun, Karlstad el och stadsnät, Rise service labs, MSB, Tieto, CGI, Nordic medtest, Effect management och Xmentor management. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109