23948sdkhjf

De testar framtidens ambulans

Med projektet Pretest skapas en testbädd för IT i den prehospitala vården i Västra Götalandsregionen.

En lång rad aktörer samlas med Picta, Prehospital ICT arena, vid Lindholmen science park i Göteborg för att tillsammans driva Pretest, ett projekt som nu fått Vinnovastöd. 

 I Pretest ska en mobil prehospital testbädd etableras, stötta och bidra till vårdens digitalisering. Vi får möjlighet till forskning samt att testa och utvärdera både ny teknik och nya vårdprocesser i en realistisk miljö. Då kan vi under kontrollerade former hantera delar som det är svårt eller omöjliga att genomföra i en kliniskt operativ verklighet, säger Johanna Bergman, projektledare på Picta, i ett pressmeddelande.
 

Pictas samarbetspartners i projektet är Högskolan i Borås, Ambulansen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen, Ambulansverksamheten vid SKAS och SÄS, Medfield diagnostics och GM Medical. Regionen kommer att ge tillgång till en kvalificerad IT-testmiljö där man ska kunna testa lösningar och genom kända och etablerade gränssnitt tillhandahålla fiktiva patientjournaler och dela information mellan lösningar. Detta gör simuleringarna realistiska men förenklar också för olika parter att testa nya lösningar samt beslutsstöd i en realistisk och standardiserad miljö. 

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna förfoga över en ”riktig” ambulans för testbädden. Den kommer också vara tillgänglig som extrafordon i den ordinarie verksamheten, vilket öppnar upp för värdefulla kliniska möjligheter där vi direkt kan gå från den simulerade miljön till verklig operativ verksamhet, berättar Bengt Arne Sjöqvist, programansvarig för Picta.
 

Projektet kommer att göra tester på olika ambulansstationer runt om i regionen, men det finns även planer på tester utanför VGR.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079