23948sdkhjf

Får miljoner för att utveckla avbildningsmetod

Forskare vid Luleå tekniska universitet har fått 6,8 miljoner från stiftelsen för strategisk forskning.

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har tilldelat 6,8 miljoner till forskare vid Luleå tekniska universitet för att utveckla en ny avbildningsmetod som kan få stor betydelse inom bland annat cancerdetektion.

– Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla en avbildningsmetod som gör att vi bland annat kan detektera cancer i ett tidigare skede, och på ett snällare sätt, genom att vi inte behöver förändra vävnaden eller använda hälsofarlig strålning för att kunna mäta den, säger Kerstin Ramser, professor i Experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

Målet för forskarna inom Experimentell mekanik, är en ny 3D-avbildningsmetod InFeRa. Inom bland annat medicin finns ett stort behov av att kunna ta tredimensionella ämnesspecifika bilder direkt i den miljö ett prov befinner sig, för att göra minimal påverkan på provet. I dag måste istället ett mätobjekt tas ur kroppen eller ur en försöksuppställning, färgas in, och ofta förstöras för att kunna analyseras. I det föreslagna instrumentet InFeRa kommer tre metoder att föras samman till en kompakt utrustning med en mjukvara för registrering, analys och visning av 3D-bilder.

– Vi kommer att bygga upp en helt ny avbildningsmetod som är baserad på vår tidigare forskning inom området, så metoden är under utveckling hos oss, säger Mikael Sjödahl, professor i Experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

InFeRa kombinerar interferometrisk avbildning, InFe, som ger djupupplöst information om struktur, med Ramanspridning, Ra, som ger information om ett specifikt ämnes koncentration och lokalisering samt om biokemiska processer. En rumslig ljusmodellerare ger ett programmerbart interferensmönster som kan användas för kontrollerad 3D skanning genom provet.

Genombrottet som forskargruppen inom experimentell mekanik förutser under projektets gång, är att ta fram ett svenskt paketerat instrument som levererar simultan 3D-visualisering av specifika ämnen i inbäddade strukturer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11