23948sdkhjf

Givmildhet och tjat

Det är över 20 år sedan Vaggan började samla in pengar och hjälpmedel för att stötta barn i Baltikum som lever med funktionsnedsättning.

Det började med Lasses chef. Han träffade pojken med hjärnbråck på ett barnhem i Litauen. Adoption och operation i Sverige blev aktuellt, men pojken dog innan det hann bli verklighet. Situationen på barnhemmet hade varit hemsk och Lasse Hedell ombads att åka dit för att titta om Dagens Medicin, som var hans dåvarande arbetsplats, kunde starta ett projekt för att hjälpa barn med funktionshinder.

– Det var en helt annan värld, en värld vi inte kan föreställa oss. Jag blev förfärad och det var omöjligt att åka därifrån utan att göra något, berättar Lasse Hedell.

Lasse bestämde sig för att göra listor över vad barnhemmet behövde. Listorna blev långa för det mest saknades. Sängar, ordentlig köksutrustning, möbler, kläder, leksaker och hjälpmedel.

– Jag är ganska bra på att tigga och det är tur för det har blivit en hel del tiggande genom åren. Jag har tjatat om frysar, dammsugare, mat, möbler, hissar och kläder. Det blir många nej, men också väldigt många som säger ja. Och frågar man inte får man inget svar, säger Lasse Hedell.

Vaggan, som fick sitt namn efter barnhemmet där allt började, var först en verksamhet som Lasse skötte själv, men allt eftersom anslöt sig fler volontärer och i början på 2000-talet blev Vaggan en stiftelse. Allt är baserat på frivillighet. Och givmildhet. Den som jobbar för Vaggan får ingen lön och stiftelsen har beslutat att aldrig köpa in något. Det betyder att pengar som människor skänker till Vaggan till 100% går till ändamålet.

– Vi lever på sponsorer som skänker en slant så att vi kan bekosta transporter och våra resor dit. Vi har en rad hjälpsamma samarbetspartners som stöttar oss med allt från gratis annonsutrymme, till en fantastisk annonsbyrå som gratis gör allt vårt material som till exempel foldrar.

Men framför allt har Vaggan samarbeten med en rad hjälpmedelscentraler i Sverige som skänker hjälpmedel som annars skulle kasserats.

– De skänker en massa hjälpmedel till oss som annars skulle skrotats. Vi renoverar och reparerar dessa och kan på detta sätt skicka en lastbil fullastad med hjälpmedel till Litauen och en lastbil till Lettland var fjortonde dag året runt.

I Baltikum är det inte ovanligt att barn med funktionsnedsättningar hamnar på barnhem. Föräldrarna saknar kunskap, stöttning och hjälpmedel för att kunna ta hand om barnen hemma. Dessutom är det stigmatiserat med funktionsnedsättningar. Målet för Vaggan är att barnen ska kunna få vara hemma hos sina föräldrar. Genom utbildning av personal på barnhemmen och av föräldrarna och genom att bidra med den utrustning och de hjälpmedel som behövs har flera tusen barn kunnat flytta hem till sina familjer.

– När jag först började resa runt i Litauen såg man inte ett enda barn med funktionsnedsättning ute på gatorna. Nu ser det lite annorlunda ut. Sakta börjar vindarna vända och det hänger både ihop med att rätt hjälpmedel finns i större utsträckning men också att kunskapsnivån är högre.

I Litauen har Vaggan drivit verksamheten till en ännu högre nivå. Ett nationellt center för habilitering har sett dagens ljus. Hit kommer barn med funktionsnedsättning och Vaggan bidrar utbildning av personal och föräldrar och förser de behövande med hjälpmedel.

– Vi samarbetar med läkare och fysioterapeuter på bland annat Astrid Lindgrens barnsjukhus. De åker över och utbildar personal och föräldrar. Ofta är bättre utbildning nyckeln till bättre förståelse. Något som gynnar de funktionsnedsatta barnen som är oerhört utsatta i samhället.

Även i Lettland har verksamheten utvidgats till någon mycket större.

– Vi förhandlar med staten om att vår verksamhet, som vi drivit i Riga i fem år, ska omvandlas till en statligt ägd hjälpmedelscentral. Förhoppningen är att detta ska vara verklighet 2020. Vi ska fortsätta att stå för en del av hjälpmedelsleveranserna men staten kan med detta upplägg stå för lokal, drift och personal. Det som Vaggan står för idag.

För den som vill hjälpa till finns behovslistor på Vaggans hemsida. Det behövs både kläder, hjälpmedel och en del vårdteknisk utrustning.

– Ofta behöver vi större partier. Det är svårt och kostsamt för oss att ta emot ett enstaka par skor eller en enda jacka. För de som vill hjälpa till föreslår vi att man går ihop med vänner, grannar eller kollegor och gör en större insamling. Är du hjälpmedelsleverantör får du gärna kontakta oss innan du kasserar något. Det som ser gammalt och slitet ut för oss blir efter reparation och lite fixande ovärderligt för ett funktionsnedsatt barn på andra sidan Östersjön.

Under Fokus Hjälpmedel i Örebro 24-25 oktober berättar Lasse Hedell i en inspirerande föreläsning om Vaggans verksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172