23948sdkhjf

Nya klockan ska rädda liv

En klocka som känner om du ramlar och automatiskt larmar sjukvården. Med Apples nya klocka flyttar trygghetslarmet in på armen hos den teknikmedvetne konsumenten. Dessutom kan användaren läsa av sitt EKG.

Under onsdagskvällen presenterade Apples vd Tim Cook höstens produktnyheter. Ett jippo som går att följa via olika livesändningar och som alltid föregåtts av hemlighetsmakeri och en rad, troligen välplanerade, läckor om vad som komma skall.

Förutom tre nya modeller av bolagets smarta telefon presenterades även den nya serien av företagets klocka: Apple Watch series 4. Klockan innehåller snabbare sensorer och en ny gyro som gör det möjligt att känna av i fall du ramlar. Om du dessutom inte rör dig efter fallet kan klockan automatiskt kalla på hjälp genom att skicka meddelanden till utvalda kontakter i din telefonbok och själv ringa upp larmcentralen.

Förutom fallfunktionen har klockan inbyggd EKG-mätare. Användaren har möjlighet att ta ett 30-sekunders EKG och ska då kunna få veta om hjärtfrekvensen är normal eller kanske onormalt låg eller om det finns tecken på förmaksflimmer. Än så länge är det bara amerikanska FDA som godkänt funktionen så vi andra får vänta med vår dagliga EKG-koll.

Men smakar det så kostar det. Priset på klockan kommer att ligga mellan 5000 och 6000 kronor beroende på utförande. Men vem som ska bekosta ökade samtal till sjukvården från oroliga människor som eventuellt har upptäckt något som skulle kunna vara onormalt, den frågan lämnas obesvarad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078