23948sdkhjf

Halva röntgendosen med ny teknik

S:t Görans sjukhus och Philips har utvecklat kranskärlsingreppen så att strålningsdoserna kunnat halveras. Ny teknik i lokalerna har gett bättre arbetsmiljö och skarpare bilder.

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har kunnat halvera röntgendoserna vid kranskärlsingrepp och samtidigt få skarpare bilder, en bättre arbetsmiljö för personalen och mindre påfrestningar på patienten. När S:t Göran moderniserade sitt angiografi/PCI-laboratorium föll valet av teknik på Philips azurion-plattform.

Resultatet med den nya tekniken är att patienterna får en lägre stråldos vid undersökningen, jämfört med äldre röntgenteknik. Bildbehandlingen har effektiviserats genom brusredureringsteknik vilket gör det möjligt att använda lägre strålningsdos men ändå få skarpare bilder.

– De stora fördelarna för oss är framförallt lägre stråldoser med minst bibehållen bildkvalitet och att labbet nu är tystare, säger Henrik Enhörning, PCI-operatör och överläkare på Hjärtkliniken.

Den nya utrustningen togs i drift tidigare under 2018.

– Vi utnyttjar helt enkelt bildinformationen bättre och betydligt mer effektivt. Då behövs det inte lika höga stråldoser. Vinsten visar sig såväl patientsäkerhet som i en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i PCI-labbet, säger Philips health systems sverigechef Johan Folkunger.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093