23948sdkhjf

Stort intresse men få använder

Intresset är stort och förtroendet högt för ny teknik som hjälp i vardagen bland seniorer. Trots det är användningen låg. Detta visar en ny rapport som Novus gjort på uppdrag av Doro.

Andelen äldre ökar i Sverige och i Europa. Enligt en studie från FN kommer det att finnas 2,3 personer i arbetsför ålder för varje senior i Europa år 2036. År 2012 var siffran 4,2. Denna utveckling ställer nya krav på samhällets äldreomsorg och resurshushållning. Ny teknik och tekniska verktyg är en av nycklarna till att lösa denna utmaning.

Rapporten "Från rullator till robot - seniorers inställning till teknik som hjälpmedel i vardagen" bygger på europeisk forskning som bedrivits av Novus på uppdrag av Doro och ger många insikter om europeiska seniorer. Totalt har 5 000 seniorer tillfrågats varav 1000 svenska.

När det gäller svenska seniorer visar rapporten bland annat att 84 procent vill kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, även om det finns viss oro för att inte kunna ta hand om sig själv, och för inbrott och olyckor. Överlag är inställningen till smarta lösningar i hemmet ibland europeiska seniorer positiv; 37 procent av seniorer säger att de skulle lita på smarta hemlösningar medan 40 procent säger att de delvis skulle lita på dem. Men användningen av denna typ av teknik är fortsatt låg. Endast 14 procent av seniorer använder tekniska verktyg som trygghetslarm, fallsensorer, fjärrtillsyn eller hälsoappar idag. De seniorer som idag använder denna typ av produkter anser i större utsträckning att de känner sig trygga i hemmet (60 procent). Dessutom bidrar denna typ av lösningar till att de anhöriga känner större trygghet för senioren (58 procent).

Seniorerna ser positivt på digitaliseringen av vården; 42 procent av de europeiska seniorerna och 49 procent av de svenska pensionärerna tycker att det är bra att vården digitaliseras.

– Vi drivs av en stark övertygelse att tekniska lösningar inte bara ökar tryggheten i äldres hem utan också bidrar till ett bättre och mer självständigt liv. Vår rapport bekräftar detta och jag är glad att se att intresset och nyfikenheten på ny teknik bland seniorer är så hög. Samtidigt ser vi att användningen är ganska låg. Det är en utmaning som vi, branschen och samhället måste möta för att dra nytta av digitaliseringens möjligheter för alla i samhället, säger Robert Puskaric, vd på Doro.

Doro är ett svenskt bolag som utvecklar telekomprodukter och tjänster för seniorer. Förutom telekom för seniorer har bolaget även produkter och tjänster för trygghets- och omsorgslösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125