23948sdkhjf

Strandhäll ger utredare mer tid

Regeringen har beslutat att utredningen om samordnad utveckling för god och nära vård ska fördjupas. Dessutom förlängs utredningstiden.

Regeringen beslutade i mars 2017 att ge en särskild utredare i uppdrag att utifrån förslagen i betänkandet Effektiv vård stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården. Nu utökas uppdraget och utredare Anna Nergårdh ska dessutom:

• Utreda förutsättningarna för att samordna vårdinsatser för patienter med omfattande och komplexa vårdbehov. Regeringen vill se bättre samarbete mellan kommuner och landsting samt olika vårdgivare.

• Se över befintlig lagstiftning om krav på vårdplaner och vid behov föreslå en reglering för att införa patientkontrakt för patientens samtliga vårdinsatser, oavsett vårdgivare.

• Utreda och föreslå hur läkare och fysioterapeuter som får ersättning enligt lagen om läkarvårdsersättning, respektive lagen om ersättning för fysioterapi, ska kunna integreras i samklang med övriga förändringar i den ordinarie primärvården.

– De förslag som kommit från utredningen ligger redan nu som grund för den stora primärvårdsreform vi och landstingen påbörjat. Nu vill regeringen sätta särskilt fokus på hur stödet till våra äldre kan bli bättre, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Utredningstiden förlängs och uppdraget ska slutredovisas för Socialdepartementet senast den 31 mars 2020. En delredovisning ska lämnas senast den 7 juni 2019.

Utredningen har hittills lämnat två delbetänkanden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109