23948sdkhjf

Gratis test av HPV

Stockholm inför självtest av HPV-virus.

I Stockholm erbjuds alla kvinnor mellan 23 - 64 år att undersökas för livmoderhalscancer. Men alla kommer inte till cellprovtagningen. Nu erbjuds de som inte kommer ett självtest av förekomst av HPV-virus. Det ger diagnos som kan behandlas och en ökad medvetenhet.

 – Cancer bekämpas bäst genom tidig upptäckt. Vi behöver nå ut bättre till alla kvinnor som av olika anledningar inte nappar på erbjudandet om cellprovtagning. Att skicka hem självprovtagnings-kit är ett sätt och jag är glad att vi i Stockholm kan gå i bräschen. Vården ska nå alla, alla ska ha chans till en jämlik hälsa och att förhoppningsvis vara fri från en farlig cancersjukdom, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Ungefär 11 000 kvinnor per år bedöms vara målgrupp för självprovtagning för HPV i Stockholms län och på Gotland. Målgruppen utgörs av kvinnor i åldrarna 30–49 år som inte  har deltagit i screening med cellprovtagning på minst 7 år och för kvinnor över 50 år är tiden 11 år.

Livmoderhalscancer drabbar cirka 450 kvinnor per år i Stockholm och HPV-virus är den främsta orsaken. HPV självprov visar inte cellförändring utan endast eventuell förekomst av HPV i slidan. Självprov kan därför inte ersätta cellprovtagning utan är ett komplement.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156