23948sdkhjf

Nya instrument för blodförgiftning ska rädda liv

Idag används blododling för diagnos vid sepsis, en metod som oftast tar flera dygn att få svar på. Men via nya diagnostiska instrument är målet att snabba upp den tiden betydligt.

Via nya diagnostiska instrument, som just nu utvecklas i EU-projektet Smartdiagnos är målet att snabba upp tiden det tar för diagnos av sepsis betydligt. Och på sätt rädda liv. I dagarna träffas projektets deltagare i Skövde.

Partnermötet i Skövde är det sjätte i projektet, som avslutas i början av 2020. Deltar gör forskare och flera företag i den medicintekniska branschen från olika delar av Europa – liksom Högskolan i Skövde, Infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus samt det kliniska laboratoriet på Skaraborgs sjukhus, Unilabs. Tillsammans jobbar man för att förbättra diagnostiken kring sepsis.

– Symtomen på sepsis är ofta diffusa vilket gör att tillståndet i början är rätt svårt att skilja från andra tillstånd som till exempel matförgiftning eller influensa. Men av förklarliga skäl, med tanke på riskerna, får patienten antibiotika omedelbart, säger Anna-Karin Pernestig, delprojektledare och lektor i molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde.

– Om rätt diagnos kan ställas snabbare slipper också sjukvården skriva ut antibiotika i onödan för de patienter som inte fått sepsis. Det är också ett långsiktigt mål med projektet, säger Diana Tilevik, Högskolans andra delprojektledare.

För att det ska bli möjligt behövs ny teknik och tillvägagångssätt. I projektet pågår bland annat utveckling av instrument som – på sikt – ska kunna finnas på akutmottagningar och laboratorier. Målet är att dagens upp till 72 timmar ska bli fyra timmar innan svar kan ges.

I början av nästa år ska prototyperna av instrument börja testas på tre laboratorier i tre olika länder: vid Unilabs i Skövde, i Prag och i Krems i Österrike. Helena Enroth, adjungerad professor i molekylärbiologi vid Högskolan och utvecklingsansvarig på Unilabs berättar om fortsättningen:

– Framåt 2020, när projektet avslutas, ska vi ha kommit en bra bit på väg mot målet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.331