23948sdkhjf

Bestic stärkta i USA

Camino care har beviljats patent för unika styrsättet i äthjälpmedlet Bestic.

Amerikanska patentmyndigheten, United states patent and trademark office, har beviljat patent för äthjälpmedlet Bestics unika styrsätt. Patentet skyddar därmed Camanio care på en av världens största marknader för välfärdsteknologi.

Patentet handlar om styrningen av äthjälpmedlet Bestic. Bestic är en robot som hjälper människor med ätsvårigheter att äta självständigt, och därmed slippa bli matade av personal eller anhöriga och istället själva välja att äta när de vill och i den takt de önskar.

– Bestic är unik på flera sätt men det är den viktigaste algoritmen som vi nu fått patent på. Bestic är det enda äthjälpmedlet som effektivt klarar av att plocka upp mat från vanliga, runda tallrikar som det är vanligt att servera mat på. Styralgoritmen är själva logiken som gör det möjligt. Andra jämförbara produkter på den amerikanska marknaden hänvisar användaren till att äta från flera små skålar, säger Camanio cares vd Catharina Borgenstierna.

USA är en potentiellt stor marknad för Camanio Cares äthjälpmedel Bestic. Enligt Population Reference Bureau är drygt 15% av USA’s befolkning idag över 65 år, och man uppskattar att siffran kommer att öka till 24% år 2060, vilket innebär mer än en dubblering från 46 miljoner till 98 miljoner människor. Förekomsten av undernäring varierar mellan 23% till 60% hos institutionaliserade äldre, där behovet av matning är en av de underliggande orsakerna.

Camanio care har sitt huvudkontor i Stockholm, ett dotterbolag i USA, samt distributörer i Kina, Australien och i ett 10-tal europeiska länder. Bolaget tilldelades i våras priset Rising star award av stiftelsen Swecare. Priset syftar till att lyfta entreprenörer som med små medel och stort engagemang kämpar mot sina mål och antar utmaningen av en internationalisering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078