23948sdkhjf

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

I ett beslut av Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen den 25 juni 2018 fälls sju forskare för oredlighet i forskning. Ärendet gäller sex artiklar i de vetenskapliga tidskrifterna The Lancet, Biomaterials, Journal of biomedical materials research och Thoracic surgery clinics där Paolo Macchiarini är en av huvudförfattarna. Forskningen som redovisas i artiklarna avser transplantation av syntetisk protes i luftstrupe på människa och beskriver det kliniska förloppet för tre patienter som opererades på Karolinska Universitetssjukhuset 2011–2013.

Enligt rektor Ole Petter Ottersens beslut är ytterligare 31 författare klandervärda men inte skyldiga till oredlighet i forskning. Fem författare frias. KI begär av samtliga tidskrifter att artiklarna dras tillbaka.

Dagens beslut, som fattas efter en ny utredning av de sex artiklarna, innebär att det beslut som fattades i ärendet den 28 augusti 2015 av KI:s dåvarande rektor, ändras. Ärendet öppnades igen i februari 2016.

Läs även: KI kräver att artikel dras tillbaka men får inget gehör

Utredningen visar på en rad allvarliga felaktigheter och vilseledande information i de granskade artiklarna. Det handlar framför allt om fabricerade och snedvridna beskrivningar av patienters tillstånd både före och efter operationerna. Det handlar även om att det saknas underlag för att det krävdes behandling av patient på så kallad vitalindikation, som sista utväg för överlevnad, vilket var en förutsättning för att kunna utföra ingreppen. Vidare saknas säkra djurdata som måste föregå studier på människa med oprövad teknik. Det saknas även forskningsetiskt godkännande från regionala etikprövningsnämnden och det finns inte heller godkänt informerat samtycke till att utföra forskningen.

– Beslutet har fattats efter ett noggrant utredningsarbete i ett ärende som fått stora konsekvenser för Karolinska Institutet, för forskarsamhället i stort och för allmänhetens förtroende för medicinsk forskning. Framför allt har det fått ödesdigra följder för patienter och deras anhöriga och det beklagar jag djupt. Karolinska Institutet fortsätter nu arbetet med de åtgärder som krävs för att minimera risken att något liknande inträffar igen, kommenterar KI:s rektor Ole Petter Ottersen beslutet.

Tre av författarna, varav en fälls för oredlighet och två anses klandervärda, var bland de så kallade visselblåsarna som 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstanke om oredlighet i forskning i de aktuella artiklarna.

– Utredningen visar på felaktigheter där Paolo Macchiarini är ytterst ansvarig men där även flera av medförfattarna har ett stort ansvar. Det hedrar de fyra visselblåsarna som i aktuellt fall kommit in med en mycket välgrundad anmälan och de har därmed bidragit till att utredningen kommit till stånd. Det är dock KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till en publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå granskning och eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, säger Ole Petter Ottersen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094