23948sdkhjf

KI kräver att artikel dras tillbaka

En artikel skriven av bland andra Paolo Macchiarini innehåller så graverande fel så att den måste dras tillbaka. Det menar KI:s rektor Ole Petter Ottersen.

Det gäller artikeln “Autologous peripheral blood mononuclear cells as treatment in refractory acute respiratory distress syndrome” (Respiration 2015; 90:481-492) som publicerades den 28 november 2015 den vetenskapliga tidskriften Respiration.

Huvudförfattare var Paolo Macchiarini, som vid denna tid hade en tidsbegränsad anställning vid Karolinska Institutet. Han avskedades i mars året efter, efter att en rad missförhållanden och grova felaktigheter uppdagats i samband med hans verksamhet på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Nu redogör KI:s rektor Ole Petter Ottersen på sin blogg om hur han efter utredning i januari i år valde att fälla Macchiarini och tre av hans medförfattare för oredlighet i forskning utifrån innehållet i artikeln. I samband med det beslutet meddelade rektor Ottersen den ansvarige redaktören på tidskriften Respiration detta och begärde att artikeln skulle dras tillbaka.

– Detta är en artikel som kan leda till felaktig behandling och lidande för framtida patienter. Det är tidskriftens ansvar att den dras tillbaka, skriver Ottersen i sin blogg.

Trots flera påpekanden från Ole Petter Ottersen har tidskriften hittills inte hörsammat KI:s begäran. Nu väljer Ottersen att publicera delar av brevväxlingen mellan honom och ansvarig redaktör på Respiration.

– Jag är både överraskad och besviken över svaren från Respiration. Det här rör sig om en artikel som är baserad på en konstaterad oetisk forskning som skett utan etisk prövning eller tillstånd och som orsakat onödigt lidande för en svårt skadad patient. En sådan artikel måste dras tillbaka, kommenterar Ole Petter Otterson själv brevväxlingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093