23948sdkhjf

MR bra vid åldersbedömning av pojkar

Medicinska åldersbedömningar med MR av knäled har hög säkerhet när det gäller att bedöma pojkar, den slutsatsen drar Socialstyrelsen.

Rättsmedicinalverkets metod för medicinska åldersbedömningar med magnetkameraundersökning av knäled har hög säkerhet när det gäller att bedöma pojkar. Den slutsatsen drog Socialstyrelsen vid en pressträff om magnetkameraundersökning vid bedömning av ålder. För flickor är osäkerheten däremot större. Bedömningen av om någon är barn eller vuxen är också svårare ju närmare 18-årsgränsen personen är. Det visar en ny studie som Blekinge Tekniska Högskola och Karolinska Institutet utfört på uppdrag av Socialstyrelsen.

Rättsmedicinalverket, RMV, har regeringens uppdrag att genomföra medicinska åldersbedömningar av asylsökande, som en del i asylprocessen. RMV använder röntgen av visdomstand och magnetkameraundersökning av knäled som metod. Under torsdagen presenterade Socialstyrelsen sin rapport om magnetkameraundersökning som metod för bedömning av 18-årsgränsen.

– Det finns i dag ingen medicinsk metod som med hundraprocentig säkerhet kan fastställa en persons ålder. Men den nya studien bekräftar att magnetkameraundersökning är en användbar metod för åldersbedömning, framför allt för pojkar. Den som ska använda metoden måste ta hänsyn till att målgruppen i studien kan skilja sig från en tänkt användarmålgrupp, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen i ett uttalande.

Sammantaget visar Socialstyrelsens rapport att RMV:s magnetkameraundersökning som metod för medicinsk åldersbedömning har högre säkerhet när det gäller att bedöma barn än när det gäller att bedöma vuxna. När det gäller flickor har magnetkameraundersökning av knäled ett begränsat värde. Rättsmedicinalverket har sedan mars 2018 justerat bedömningsskalan och tydligare skrivit fram den osäkerhet som finns.

– Ny kunskap om flickor visade att knäleden mognar tidigare än vad som har varit känt, vilket även framgår i Socialstyrelsens presentation. I RMV:s metod är hänsyn redan tagen till detta, kommenterar Carl Johan Wingren, docent och områdesansvarig för medicinska åldersbedömningar på Rättsmedicinalverket.

– Rättsmedicinalverket följer ständigt den vetenskapliga utvecklingen inom området medicinska åldersbedömningar. Socialstyrelsens studie är ett viktigt underlag i det arbetet och vi kommer att analysera resultatet, säger Carl Johan Wingren

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.625