23948sdkhjf

Hippogriff plockade hem innovationspris

Med maskininlärning och en enkel EKG-apparat vill Hippogriff rädda en miljon liv om året. Nu får de Ica:s entreprenörspris.

Max och Allen Mohammadis farmor dog av hjärtinfarkt vid endast 63 års ålder. Bröderna, som sålde sitt första företag i Iran redan vid 15 och 19 års ålder, och studerat vid KTH och Uppsala universitet kände att de ville skapa förändring. Så föddes Hippogriff.

Målet med Hippogriffs innovation är att kunna revolutionera diagnostiseringen av hjärtsjukdomar. Genom att samla in patientdata som sedan analyseras genom machine learning, i kombination med utveckling av en enkel EKG-apparat diagnostiseras sjukdom redan innan uppenbara symptom uppstått. Metoden är både snabbare och billigare än konkurrerande lösningar, vilket gör att den kan nå även avlägsna och resurssvaga områden där traditionell sjukvård är otillgänglig.

Nu blir bröderna uppmärksammade genom Ica:s entreprenörspris, som i år delas ut för första gången.

– Vinnarna har visat förmåga till ett oerhört starkt driv och framgångsrikt entreprenörskap. Vi hoppas att detta erkännande hjälper dem i deras fortsatta resa, säger Per Strömberg, Ica Gruppens vd samt ordförande för Ica:s entreprenörspris jury, i ett pressmeddelande.

Priset får de i konkurrens med närmare 200 nominerade och efter 11 000 röster online, där Max och Allen Mohammadi till slut alltså med bolaget Hippogriff vinner kategorin Årets nystartare.

–  Det känns helt fantastiskt att få detta pris. Det är ett viktigt erkännande på att vi är på rätt väg. Hoppas att vi kan inspirera många andra att våga satsa på sina idéer och göra skillnad på riktigt, säger Max och Allen Mohammadi.

Duon siktar nu på att skala upp tjänsten genom global expansion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093