23948sdkhjf

Uppsala erbjuder videobesök

Under våren öppnar Region Uppsala för att patienterna ska kunna besöka vårdcentralen via videolänk.

Den stora fördelen för patienterna jämfört med privata vårdtjänster som erbjuder läkarbesök via olika appar, är att vårdcentralerna har direkt tillgång till patientjournalerna.

– Det här är ett stort steg framåt för vården i Region Uppsala. Vi drar nytta av den nya tekniken, som gör att man kan möta vården via mobiltelefonen, men utan att göra avkall på patientsäkerhet och den nytta patienter och vårdpersonal har av informationen i journalerna. Vi är mycket stolta över den lösning vi har tagit fram här, som en av de första regionerna i Sverige, säger Malena Ranch (MP), ordförande för vårdstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Beslutet om att införa digitala vårdmöten, där patienter möter vårdpersonal via ett videosamtal, fattades av vårdstyrelsen i veckan.

Vårdstyrelsens beslut innebär att vårdcentraler i Uppsala län, både privata och de som drivs i egen regi, kommer att få ersättning för digitala vårdmöten via videosamtal. Ersättningen uppgår till 210 kronor eller 260 kronor, beroende på yrkeskategori. Utöver ersättning per videosamtal får vårdgivarna i Uppsala län dessutom en fast ersättning, så kallad kapitering för varje listad patient, som sammantaget täcker vårdcentralens alla omkostnader.

Videobesöken i Region Uppsala kommer att föregås av en första bedömning, där vårdpersonal dirigerar om symtom och diagnoser som inte kräver läkarvård eller som kräver ett fysiskt möte för att vårdpersonal ska kunna ställa rätt diagnos. En annan skillnad är att Region Uppsalas tekniska lösning är helt integrerad med journalsystemet.

De nya reglerna för digitala vårdmöten träder i kraft den 1 april. Reglerna omfattar vårdgivare som har avtal med Region Uppsala, och gäller alltså inte de nätdoktorer som har avtal med andra landsting och regioner, men som kan användas oavsett var i landet patienten bor. Region Uppsala kommer att följa de nationella reglerna och betala så kallad utomlänsersättning till nätdoktorerna varje gång en länsinvånare använder sig av deras tjänster.

– Flera vårdcentraler ligger i startgroparna och planen är att de ska komma igång med videosamtal under våren. Vi hoppas och tror att många patienter kommer att välja att kontakta sin vanliga vårdcentral i stället för att använda nätdoktorerna, så snart de får möjlighet. Fördelarna för patienterna är så stora, säger Malena Ranch.

Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet yrkade på att man ska öppna upp Cosmics gränssnitt för att tillåta tredjepartsapplikationer att skriva och läsa information i patienters journal. Detta avslogs dock.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08