23948sdkhjf

KS-styrelse kräver: Underlag ska fram omedelbart

I går presenterade Karolinska sjukhusets egen revision av köpen av konsulttjänster sedan 2011, och sjukhusledningens åtgärdsplan. - Vi tycker inte det räcker, säger Anders Ekblom, styrelseordförande.

Under åren 2011-2017 köptes konsulttjänster in av Karolinska Universitetssjukhuset av alla de stora konsultbyråerna. Den sammanlagda notan var vissa år på upp till tre hundra miljoner kronor. Under det första året saknas underlag och specifikationer till fakturorna och fram till år 2014 är flera borta.

Nu ska de fram.

- Vi vill att ledningen omedelbart tar fram de saknade underlagen till fakturorna. 2011-2014, säger Anders Ekblom, vid en presskonferens på telefon.

Hur viktigt är det, vad gör ni om underlagen inte hittas?

- Nu är det viktigt att underlagen kommer fram. Om det hypotetiskt inte skulle ske får vi ta det då, svarar Ekblom till Life Science Sweden/MedTech Magazine.

Läs mer: KS presenterar granskning

Har ni kvar förtroendet för Melvin Samsom, frågar en icke namngiven reporter.

- Vi diskuterade styrelsens förtroende för ledningen igår och vi kom fram till att vi har fortsatt förtroende för Melvin Samsom. Sedan Melvin Samsom tog över har saker och ting gått åt rätt håll.

-  Samsom tar detta på allvar och vi tycker åtgärdsplanen är bra. Men det räcker inte, säger Ekblom går sedan igenom den krav-lista som styrelsen har till ledningen på Karolinska Universitetssjukhuset.

Styrelsens krav på ledningen:

  • Medarbetarna. Anställ en compliance officer. En ny tjänst ska inrättas, en compliance officer. Medarbetare ska också bli utbildade i regler och processer.
  • Korten på bordet. Alla underlag ska fram. Omedelbart.
  • Granska vissa delar ytterligare. Gratistjänster är inte acceptabelt. De BCG:konsulter som lånades ut gratis ska under 2012, som skulle stödja en plan för 2013. "Det här tyckte vi var olämpligt och vi vill att detta förfarande ska juridiskt granskas", säger Ekblom.
  • Nuvarande avtal ska granskas. Det ska ske en omtagning av ram-avtalen och granskning av inköpsprocessen.
  • Timmar ska räknas. (Under flera år har vissa konsulter uppgett 13-timmars arbetsdag) "Vi ser det som självklart att veckoarbetstiden inte ska strida emot uppförandekoden för landstinget", kommenterar Ekblom.
  • Alla konsulttjänster ska redovisas.Vi vill ha alla konsulter, även sjuksköterskor, hyrläkare mm, ska redovisas även fortsättningsvis.
  • Styrelsen vill ha möten oftare. Styrelsemöte varje månad för att ligga så nära verksamheten som möjligt,

Tycker ni i styrelsen att 100 till 300 miljoner kronor är rimliga summor för konsulttjänster?

- Det är en bra fråga, vi i styrelsen tycker det är stora summor, men det var också stora saker som ska åtgärdas. Det är som jag förstår det, det största sjukhusbygget någonsin i Sverige. Bara solnabygger är tre gånger större än Södersjukhuset. Det är en organisation med 16000 medarbetare och det är en stor omställning som ska göras. Vi anser inte att det är konstigt att det har tagits in specialkunskap för att klara det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111