23948sdkhjf

Apoteket plockar bort Pcure

Lanseringen av Pcure, för rening av läkemedelsrester, fick stark kritik. Nu väljer Apoteket att pausa försäljningen av produkten.

I början av januari lanserade Apoteket sig som försäljare av Pcure, en produkt som renar de läkemedelsrester vi släpper ut via urin och avföring, praktiskt taget redan i toalettstolen. Tanken var att hushållen själva skulle kunna mildra sina miljöskadliga läkemedelsutsläpp.

Snart fick lanseringen kritik. Skeptiker har efterlyst data som verkligen visar att Pcure fungerar, och hävdar att bolaget bakom produkten, Pharem biotech, egentligen inte vet om den fungerar i de förhållanden som gäller i hemmen, där läkemedelsrester exponeras under en väldigt kort tid för de nedbrytande enzymer som Pcure innehåller.

Apoteket har själva hänvisat till att de gjort ett fullgott kvalitetsarbete och att Pharem har presenterat data för dem, men att det är bolaget själva som äger det materialet. Men igår, den 25 januari, plockades Pcure bort ur Apotekets sortiment, med motiveringen att man vill förtydliga kundinformationen.

I ett uttalande skriver Apotket att man “pausar försäljningen av Pcure. Dokumentationen som Apoteket tagit del av visar entydigt att produkten fungerar, men informationen om de exakta nedbrytningsgraderna per läkemedel behöver bli tydligare.”

– Pcure är en spännande svensk innovation som Apoteket tror på. Men med tanke på de frågor vi fått om produkten så väljer vi att som en försiktighetsåtgärd ta en paus i försäljningen. Vi vill få mer underlag av tillverkaren för att kunna förtydliga kundinformationen om produkten, säger Freja Annamatz, pressansvarig hos Apoteket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079