23948sdkhjf

Ny utrustning ska rädda funktioner för prostatapatienter

En i Europa helt ny utrustning har köpts in till Karolinska Universitetssjukhuset för att behandla prostatacancer. Målet är högre precision som ska ge färre biverkningar efter operationen.

Sjukhusets nya typ av kombinationsutrustning ska kunna användas för både diagnostik och behandling av prostatacancer. Den gör det möjligt att ta vävnadsprover med hög precision via huden istället för via ändtarmen, vilket minskar risken för allvarliga infektioner och antibiotikaanvändning. Med den nya utrustningen kan man också strålbehandla exakt där det behövs. Syftet med det är att minska risken för livslånga biverkningar av prostatacancerbehandlingen, vilket är av oerhört stor betydelse för patientens livskvalitet.

- De nya kombinationsutrustningarna innebär ett stort steg framåt inom brachyterapi, en form av lokal strålbehandling för prostatacancer, då den möjliggör både en bättre diagnostik och en mer exakt behandling och noggrannare dosfördelning. Idag strålbehandlar vi hela prostatan men nu kommer vi att kunna bestråla det specifika tumörområdet. På så sätt förväntas antalet oönskade biverkningar minimeras säger Enrique Castellanos, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressneddelande.

Installationen är den första i Europa och innebär att Karolinska Universitetssjukhuset har en av de modernaste brachyterapiavdelningar i världen.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Årligen får närmare 10 000 män i Sverige prostatacancer och drygt 2000 män dör i sjukdomen. Det är inte känt vad som orsakar prostatacancer, men hög ålder och förekomst av prostatacancer i familjen är kända riskfaktorer. Prostatacancer är ofta symptomfri ända tills den är spridd till skelettet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.299