23948sdkhjf

De fick pris för bästa patientinformation

Pfizer och Bristol-Myers Squibb belönas för sitt stöd till patienter som får Eliquis.

Apotekarsocietetens pris för bästa bipacksedel har bytt skepnad. Det har funnits i tio år och omvandlas nu till det nya priset Bästa patientinformation istället. Syftet med nyordningen är att kunna uppmärksamma även andra funktioner för att stödja patienter under behandling.

Den första pristagaren blev Pfizer och Bristol-Myers Squibb, som samarbetat för att skapa ett patientstödprogram för personer som behandlas med läkemedlet Eliquis mot förmaksflimmer eller blodpropp. Programmet lotsar patienten genom vården och består bland annat av en sajt med utbildning och blodproppssjukdomar och läkemedel, ett informationstelefonnummer i samarbetet med Riksförbundet Hjärtlung, telefonkontakt med sjuksköterska, en app med påminnelser och ett nyhetsbrev.

Juryns motivering: ”Projektet har en hög tillgänglighet via många skilda kanaler och på flera olika språk. Patienten engageras i att söka vidare efter information via tjänster som e-learning, broschyrer samt filmer över webben. Möjlighet till sjuksköterskerådgivning kring förmaksflimmer finns. Genomtänkt och enhetlig utformning underlättar för patienten. Projektet är en möjlig modell för initiativ från hälso- och sjukvården och patientföreningar i att stödja hela patientgrupper, antingen självständigt via Sjukvårdsrådgivningen eller som här tillsammans med externa partners.”

Två andra projekt var nominerade till priset. En patientbroschyr från Sahlgrenska sjukhuset om möjligheterna att få hjälp med sexuella problem vid behandling av njurcancer, samt en patientutbildning som skapats av KOL-teamet på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094