23948sdkhjf

Förebygg trycksår med kunskap

Det går att förebygga trycksår. Men det räcker inte med rätt hjälpmedel, det behövs kunskap också.

Genom ett förebyggande arbetssätt kan andelen trycksår minska. Detta innebär ett mindre lidande för den som drabbas och kostnadsbesparingar för hälso- och sjukvården.

Företaget Care of Sweden har genomfört två projekt i klinisk verksamhet för att undersöka hur förekomsten av trycksår kan påverkas med hjälp av rätt kunskaper och adekvata insatser.

– Det ena projektet var att samarbete med Aleris Omsorg och ägde rum på två vårdboenden i Uppsala och det andra projektet skedde på en ortopedklinik i Skåne, berättar Anne Lindeborg som är utbildnings- och kliniskt ansvarig sjuksköterska på Care of Sweden.

Projekten inleddes med en madrassinventering och personalen fick utbildning kring trycksår, riskbedömning och hud- och nutritionsstatus. Båda projekten pågick under sex månader. Med utgångspunkt från dessa två projekt kommer Anne Lindeborg att hålla workshop under Hjälpmedel för livskvalitet och berätta vilka resultat som insatserna gav.

Även om mycket har förbättrats så är kunskapsläget kring trycksår och trycksårsprevention fortfarande låg.

– Det viktigaste är att inte ha en övertro på madrasser och andra hjälpmedel. Bara för att man lägger i en bra madrass i en säng så kommer man inte undan lägesförändringar och andra omvårdnadsåtgärder. En madrass är ett hjälpmedel inte en helhetslösning. Det viktigaste är personalen och deras insatser, säger Anne Lindeborg.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094