23948sdkhjf

Digital hälsa, implementering och nobelprisglans

Digital hälsa och innovationer, men även implementeringen i vården – det är temat när Park Annual går av stapeln i Göteborg i slutet av september. Dessutom är det premiär för en utmärkelse med nobelprisklang.

En ny app, ett nytt arbetssätt, nya mediciner eller behandlingar – det finns många bra idéer, men det som gör en bra idé till en riktig innovation är när det nya når ut i vården, ut till patienter och personal och börjar göra nytta i vardagen. Därför är just implementeringen av digital hälsa och innovationer ett av ledorden när det stora life science-mötet Park Annual går av stapeln i Göteborg den 27 september. Och en som kan ämnet bra är dagens moderator läkaren Emma Spak.

– Digital teknik ger möjligheter att komma i kontakt med vården på flera olika sätt, anpassat utifrån patientens behov. Det ger också patienten större utrymme att vara delaktig och ha en bättre dialog med vården. Exempelvis kan diabetiker idag få tillgång till mycket bättre mätvärden och därmed ta ett större ansvar för sin egen vård. Jag tror också att bättre arbetssätt som ger högre kvalitet bidrar till en bättre arbetsmiljö, säger Emma Spak.

Sedan i våras är Emma Spak även anställd på SKL som samordnare för nära vård.

– Jag tror framförallt att förutsättningarna för en mer jämlik vård blir bättre när vården digitaliseras. Det gäller allt från att det blir enklare att boka tider på olika språk till att fler kan få tillgång till de undersökningar de behöver trots geografiska avstånd.

Årets upplaga av Park Annual kommer att öppnas upp av Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska sjukhuset, som inledningstalar.

– Jag ser verkligen fram emot dagen och vill bidra till att sätta ljuset på framtidens vård och vikten av samarbete mellan näringsliv, vård och akademi.

Det är 12:e året i rad som Park Annual arrangeras och är Sahlgrenska Science Parks stora innovationsevent vilket samlar 500 entreprenörer, innovatörer, forskare, investerare och företag. Bland talarna märks även bland annat Ragnar Lindblad, ansvarig för framtidens vårdprocesser i Västra Götalandsregionen. Ragnar Lindblad ska tala om digitaliseringen inom vården, vad som står på agendan framöver och vilka utmaningar som står att vänta. Vidare finns Staffan Ternström på scen och talar om Mölnlyckes resa in i den digitala eran.

En av mötets höjdpunkter blir utdelningen av det nyinstiftade priset Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park – en utmärkelse som, med start i år, skall delas ut till en entreprenör som driver utvecklingen framåt för människors hälsa och välfärd. Arvid Carlsson tilldelades nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sina upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet och är idag fortfarande verksam i sitt bolag A. Carlsson Research på Sahlgrenska Science Park i Göteborg.

– Arvid Carlsson är en sann inspiratör och entreprenör i vår miljö, som inte bara haft avgörande betydelse inom forskning och medicin utan fortfarande drivs av nyfikenhet att vilja lösa stora hälsoproblem, säger Charlotta Gummeson, vd för Sahlgrenska Science Park.

Här kan du läsa mer om Arvid Carlsson Award och alla talarna under årets Park Annual.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078